maandag 14 juni 2010

Historisch!

Verschillende Europese kranten plaatsen de verkiezingsoverwinning van N-VA vandaag op hun voorpagina, vaak met een foto van een juichende Bart De Wever. Met meer dan 700.000 voorkeurstemmen op de senaatslijst mag de overwinning van De Wever dan ook gerust historisch genoemd worden.

Ook onze regio kleurt zwart-geel. De N-VA liet in het kanton Herentals monsterscores optekenen van 31,82% (kamer) en 35,32% (senaat). Voormalig kartelpartner CD&V is dé grote verliezer van deze stembusgang.
Er werden zondag trouwens nóg meer records gebroken. Zo deed de Vlaamse kiezer er gisteren gemiddeld 27 seconden over om te stemmen. Dat is dubbel zo snel als bij de regionale en Europese verkiezingen van vorig jaar. Dat blijkt uit een steekproef van Data Driven in 78 stembureaus.
Uit de cijfers blijkt dat de elektronische stemmer trager stemde dan de mensen die op papier konden stemmen. Zo deed de elektronische stemmer er gemiddeld 37 seconden over. Dat verschil heeft te maken met technische storingen en computeranalfabetisme. De traagste stemmer uit de steekproef was een bejaarde man uit Baasrode. Die man deed er liefst 17 minuten en 4 seconden over.
Nog meer cijfers? De stembusgang leverde de horeca naar schatting 2,3 miljoen euro op. Voorts werd er 2,9 kilometer rood potlood weggestemd, of ruwweg 3,4 bomen. Er werd 411.000 CO2 extra uitgestoten. Dat komt overeen met 1.369 hectare aan regenwoud. De stemcomputers verbruikten samen zo'n 2.800 kilowattuur. Dat is evenveel als het jaarverbruik van een gezin met één kind. Er werden ook 17.000 liter koffie en 1.500 kilogram koekjes uitgedeeld aan de voor- en bijzitters van de stembureaus. Gemiddeld gaf de voorzitter van een stembureau 53 euro uit aan versnaperingen.
(Bron: belga)

Extra bladwijzers >>> Klik hier voor de resultaten van kanton Herentals voor de senaat en hier voor de kamer.

Geen opmerkingen: