zondag 13 juni 2010

Stembusgang start met vertraging

Er zijn vanochtend bijna geen technische problemen geweest bij de opstart van de computers in de stemlokalen. Dat zegt Etienne Van Verdergem van Binnenlandse Zaken op deredactie.be. Er waren wel een honderdtal telefoontjes, maar grote problemen bleven uit. Ook in Herenthout startte de stembusgang met ongeveer een kwartier vertraging.

Een kwartier voor de opening van de stembureaus waren er al zo’n 50 storingen gemeld en dat aantal verdubbelde even na 8 uur, maar grote problemen veroorzaakte dat niet. Binnenlandse Zaken had er sowieso een goed oog op. Tijdens de computercontroles van twee dagen geleden waren al 25% minder problemen vastgesteld dan bij de verkiezingen van vorig jaar. Bovendien verliep de installatie van de computers ook sneller dan de vorige jaren. “De meeste mensen wilden de voetbalwedstrijden van de wereldbeker niet missen en daardoor waren de meeste bureaus veel sneller in orde”, aldus nog Van Verdergem.
Als alles vlot blijft verlopen, zullen we omstreeks 15 uur met meer dan 7,7 miljoen Belgen naar de stembus getrokken zijn, om 150 Kamerleden en 40 rechtstreeks verkozen senatoren aan te duiden. Alleen wist één op de drie kiezers gisteren nog altijd niet op wie. De twijfelaars zullen pas vandaag beslissen in het kieshokje zelf. En dat verhoogt de kans op ongeldige stemmen alleen maar.
Omdat we in Herenthout met de computer stemmen, zijn ongeldige stemmen uitgesloten. Wij moeten immers eerst aanduiden op welke lijst we wensen te stemmen en krijgen dan enkel die lijst op het beeldscherm.
Een blanco stem uitbrengen kan wel. In dit geval gebeurt er niets met je stem. Het aantal zetels wordt immers verdeeld op basis van het aantal geldige stemmen. Het is dus een misverstand dat een stem naar de grootste partij gaat wanneer er blanco wordt gestemd.
Wie niet opdaagt, kan in principe vervolgd worden en een geldboete krijgen tot 55 euro. Wie meerdere keren niet gaat stemmen, kan voor tien jaar zijn politieke rechten verliezen. In de praktijk wordt niet gaan stemmen echter zeer zelden bestraft. Stemmen kan nog tot deze namiddag 15 uur. (Bronnen: De Morgen, deredactie.be en belga)

Geen opmerkingen: