vrijdag 9 juli 2010

Anne Frank in stripvorm

Vanaf vandaag is de strip met het levensverhaal van het wereldberoemde Joodse meisje Anne Frank te koop. Herenthoutenaar Charel Cambré en Hec Leemans mochten gisteren in ‘1000 Zonnen’ hun licht laten schijnen over de uitgave en vertellen wat het is om een stripverhaal te tekenen.

‘Het leven van Anne Frank, de grafische biografie’ vertelt het leven van Anne Frank, het Joodse meisje dat wereldbekend werd door haar dagboek dat ze schreef in de Tweede Wereldoorlog toen ze was ondergedoken in Amsterdam. Het idee voor een stripboek is volgens directeur Hans Westra van de Anne Frank Stichting ontstaan omdat kinderen minder zouden lezen dan vroeger. Het Anne Frank Huis ging daarom op zoek naar een manier om het bijzondere verhaal in een modernere vorm te gieten. Ook de positieve ervaringen die de Stichting Anne Frank had opgedaan met twee eerdere educatieve stripuitgaven, ‘De ontdekking’ en ‘De zoektocht’ van de Nederlandse stripauteur Eric Heuvel, heeft de stichting doen besluiten om het leven van Anne Frank in stripvorm uit te geven.
Auteurs van deze stripbiografie zijn de Amerikanen Sid Jacobson (scenario) en Ernie Colón (tekeningen), die met het educatieve stripalbum ‘The 9/11 report’ de nodige ervaring konden neerleggen. ‘Het leven van Anne Frank, de grafische biografie’ begint op 5 juli 1942, de dag dat Annes zus Margot een oproep van de SS krijgt en Annes ouders besluiten de volgende dag te gaan onderduiken. Het album verschijnt in verschillende landen maar Nederland krijgt de primeur.
De strip, geschikt voor een groot publiek vanaf 14 jaar, wordt ook aangevuld met een uitgebreid lessenpakket. Het album telt 160 pagina’s en is vanaf vandaag verkrijgbaar in alle boekhandels, stripspeciaalzaken en de museumwinkel van het Anne Frank Huis voor 14,95 euro. In verband met het 50-jarig bestaan van het Anne Frank Huis wordt het album ook wereldwijd uitgebracht. Deze week is er al een voorpublicatie in de Nederlandse krant Metro. Een preview is te bekijken op de webstek van de Anne Frank Stichting. (Inspiratiebronnen: anp, stripturnhout.be en 1000 Zonnen)

Extra >>> Bekijk hier het filmpje uit ‘1000 zonnen’.

Geen opmerkingen: