dinsdag 17 augustus 2010

Halve eeuw braderij in Huirtuit

Koopjesjagers, muziekliefhebbers en levensgenieters kuieren straks weer vijf dagen lang door de straten van Herenthout. Dit jaar viert onze lokale middenstandsvereniging een jubileumfeest. De Huirtuitse braderij is immers een halve eeuw jong!

Om één en ander extra in de verf te zetten, zorgden de organiserende middenstanders voor een feestelijk programma. Blikvangers zijn ongetwijfeld De Koninklijke Steltenlopers van Merchtem die op zondag 22 augustus door onze straten trekken.
Een bruisend muziekkorps gaat de 60-koppige stoet van steltenlopers vooraf. De groep werd gesticht in de lente van 1945, ter gelegenheid van de plaatselijke bevrijdingsstoet. Het steltenlopen herinnert aan een heel oud gebruik. Haast jaarlijks overstroomde de Molenbeek het gehucht Langevelde. Afgesloten van de buitenwereld konden de bewoners enkel op stelten de dorpskom van Merchtem bereiken. In de winter, bij sterk vriesweer, gebeurde de overtocht met klompen of glijplanken. De blokkenloopsters illustreren dit gebruik uit de koude winterdagen van weleer.
De Herenthoutse Middenstand nodigde ook enkele muzikale toppers uit. Vooraleer Nicole & Hugo het wat kalmer aan gaan doen, zetten ze op zondag nog even de Botermarkt op zijn kop. Van Eline De Munck - ze laat zich tegenwoordig liever Ellektra noemen - wordt hetzelfde verwacht op maandag.
Maar ook de Huirtuitse cafés en andere deelnemers aan de braderij laten deze feesteditie niet aan zich voorbij gaan. Een aanrader is alvast het optreden van 2-2-C op het zomers terras van GO ’t Klavertje in de Vonckstraat op vrijdag 20 augustus. Net als vorig jaar hebben Bert Coopmans en Hans Rombouts de licht fantastische Wen Bellens uitgenodigd om hen vocaal bij te staan.
Fens van Boogie WonderBand kennen haar misschien wel als Juicy Lucy. Maar Bellens heeft heel wat meer pijlen op haar boog. Heb je even? In 1996 studeerde ze af aan de Kunsthumaniora te Antwerpen, afdeling ‘Woord & Dans’ en als backingvocaliste trad ze onder meer op met Barbara Dex, Helmut Lotti, Paul Michiels, Sofie, Natalia en Pop In Wonderland. Van 2001 tot 2005 kon je haar stem elke weekdag horen op de VRT-televisie tijdens de begingeneriekvan de soapserie ‘Thuis’.


Wen Bellens’ alter ego Juicy Lucy,
vorig jaar op de Parkfeesten.


Andere optredens om naar uit te kijken zijn die van JAM op vrijdag, de broers Tom & Raf Roothooft op zondag én Mario Pesic & Herman Cambré op maandag. Dinsdag is er de clash tussen de twee Iven: dieje van Toast en dieje van Klaveren Drie in Kasterlee, de vroegere zaak van Marc Dex. Het muzikale programma van de 50e Herenthoutse Braderij vind je hieronder.

Vrijdag 20 augustus >>> Steam (Café Factory’s en ’t Kroegske, Markt, 20.00), Big Problem (Café Lamoen, Nijlense Steenweg), 2-2-C feat. Wen Bellens (GO ’t Klavertje, Vonckstraat, 20.00)
Zaterdag 21 augustus >>> JAM (Café Lamoen, Nijlense Steenweg, 21.30)
Zondag 22 augustus >>> Tom & Raf Roothooft (GO ‘t Klavertje, Vonckstraat, 15.00), Nicole & Hugo (Botermarkt, 19.30)
Maandag 23 augustus >>> 2Sing (Botermarkt), Ellektra (Botermarkt, 19.30), Mario Pesic & Herman Cambré (Café Titanic, Molenstraat), Music On Wheels (Café De Kroon, Markt)
Dinsdag 24 augustus >>> Ive Rénaarts (GO ’t Klavertje, Vonckstraat, 19.00), Yves Segers (Café De Veurleste, Molenstraat), J-Team (Café Lux, Markt, 21.30)

Extra bladwijzer >>> Lees hier een artikel uit De Nieuwe Schakel van augustus 2000, naar aanleiding van 40 jaar Herenthoutse Braderij.

Geen opmerkingen: