vrijdag 13 augustus 2010

Nieuwe aardgaspijp loopt door Herenthout

Na onder andere bezwaren van de gemeenten Herentals en Olen geeft Fluxys er de voorkeur aan om de nieuwe aardgasleidingen ten westen van Herentals te laten passeren. Fluxys, de onafhankelijke beheerder van de aardgasvervoerinfrastructuur in België, heeft de aanleg van twee nieuwe aardgasleidingen tussen Loenhout en Wilsele verschoven van 2011/2012 naar 2013. Eén en ander is het gevolg van de moeilijkheden bij de tracékeuze.

In de Kempen ligt het grootste knelpunt nabij Herentals. Daar zijn er twee mogelijkheden. De eerste is dat de nieuwe leidingen worden aangelegd naast de al bestaande aardgaspijp, die langs de Watervoort en dwars door het natuurgebied van het Peerdsbos en over het militaire domein Den Troon loopt. Deze al bestaande corridor zal dan wel veel breder worden, waardoor heel wat bomen sneuvelen.
Het alternatief is het doorsnijden van de Kempense Heuvelrug aan Bosbergen en verderop ook het waardevolle Olens Broek. Maar dat stuitte op grote bezwaren van het Agenschap voor Natuur en Bos (ANB) en van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).
Voor Fluxys zou dit tweede tracé voordeliger zijn, omdat er in een latere fase ook nog een aftakking van de gaspijp naar Limburg moet komen. Maar na bezwaren van Olen en Herentals gaat Fluxys volgens Het Nieuwsblad nu voor het eerste, westelijke, tracé. De Olense burgemeester Marcel Bellens (CD&V) en de Herentalse schepen van Ruimtelijke Ordening, Milieu en Landbouw Mien Van Olmen (CD&V) zijn alvast tevreden met de keuze van beheerder Fluxys. “De landschapsschade zou anders groot zijn”, klinkt het in koor. De pijplijn zal in onze regio nu door Herselt, Hulshout, Herenthout, Herentals, Grobbendonk, Vorselaar, Lille, Rijkevorsel en Hoogstraten lopen.
Het milieueffectenrapport voor de pijpleiding kan worden ingekeken bij de betrokken gemeentebesturen of via MER Vlaanderen.be. Als eerste stap in deze plan-MER-procedure is een ‘Nota voor Publieke Consultatie’ (NPC) opgesteld. Deze nota ligt ook ter inzage van 9 augustus 2010 tot en met 9 september 2010 op het gemeentehuis van Herenthout en bij de dienst Milieueffectrapportage in Brussel. Je kan de nota en de kaartenbundels ook downloaden op de webstek Fluxys NV.
In deze NPC vind je o.a. een beschrijving van het plan en een voorstel van de methode waarop de milieueffecten van dit plan beschreven en bestudeerd zullen worden in het uiteindelijke plan-MER. Bezwaren indienen kan tot 9 september. Een blanco inspraakdocument vind je hier.

Extra bladwijzers >>> > Nota publieke consultatie (10 Mb) > Kaartenbundel: deel 1 (13 Mb) > Kaartenbundel: deel 2 (13 Mb)

Geen opmerkingen: