Sommige mensen worden ziek van brood. Mensen met coeliakie weten daar alles van. Coeliakie is een ziekte waarbij je overgevoelig bent voor gluten.
Heel wat Belgen hebben deze aandoening zonder het te beseffen. De symptomen zijn vaak minder herkenbaar of worden aanzien als ‘gevoelige darmen’, waardoor de juiste diagnose vaak niet wordt gesteld. Coeliakie kan op elke leeftijd voorkomen: op kinderleeftijd, vanaf het moment dat je voeding eet met gluten, maar ook als volwassene, zelfs op late leeftijd.
Van coeliakie kan je niet genezen, maar nevenwerkingen en gezondheidsproblemen kan je voorkomen door in uw voeding gluten te vermijden. Voor wie die diagnose krijgt, ziet het leven er plots heel anders en ingewikkeld uit. Hiermee omgaan vergt een leer- en verwerkingsproces.
Wat is coeliakie? Wat zijn de symptomen? Is coeliakie te behandelen? Welke gevolgen heeft deze ziekte voor je voedingsgewoonten? Dr. Philippe Gillis, pediater in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, geeft tekst en uitleg bij deze aandoening. Mevrouw Astrid Vanoppen geeft duidelijk en praktisch voedingsadvies bij glutenvrije voeding. De Vlaamse Coeliakievereniging geeft een korte toelichting bij hun werking.
Waar & wanneer >>> Pastinaak, Herentalsesteenweg 69, 2270 Herenthout, op 25 november 2010, om 19.00 uur
Tickets >>> CM-leden: 2,50 euro; niet-leden: 5 euro. Inschrijven op CM.be (klik rechtsboven op ‘agenda’) of bel 014-40 35 45. Vooraf inschrijven is verplicht! Beperkt aantal zitplaatsen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten