dinsdag 14 september 2010

Open Monumentendag Vlaanderen 2010

Op zondag 12 september 2010 was het Open Monumentendag. Tijdens deze 22e editie van Open Monumentendag Vlaanderen stonden de elementen water, vuur, aarde en lucht in de schijnwerpers. Ondanks het feit dat één van de vier elementen overvloedig aanwezig was, trok Open Monumentendag dit jaar iets minder volk.

Ook in Herenthout kwam Open Monumentendag eerder traag op gang. In onze gemeente stond er een immers een ‘Vier elemententocht’ op het programma. En het weer dat we in de voormiddag voorgeschoteld kregen, nodigde nu niet meteen uit tot een wandel- of fietstocht.
De tocht startte aan de visvijver in de Pauwelstraat, waar de Itegemse kunstsmid Erwin Van Erum een demonstratie gaf. Van de visvijver ging het langs de Pauwelstraat en de Kapellekesdreef naar het kasteel van Herlaer, waar Carlo Maes zowel de kapel als de watermolen openstelde voor het publiek.
Via de Gruisdreef ging de tocht naar de Wimp-Schranshoeve. Guy Van Bedts stelde er onder meer zijn machines voor waarmee hij de aarde omwoelt. De tocht eindigde in Museumcafé De Wimpe van Cultuurprijs-winnaar René Meylemans. Hier kwamen enkele oude ambachten tot leven middels enkele pneumatisch aangedreven poppen. Vuur, water, aarde en lucht kwamen dus aan bod.
Gisteren (maandag 13 september) startte op heel wat plaatsen in Vlaanderen de ‘kleine Open Monumentendag’. Speciaal voor jongeren stellen de 22 deelnemende steden en gemeenten enkele van hun sites nog eens open en richten ze activiteiten in op maat van de klas. Meer informatie is te vinden op de webstek OMDjunior.
Open Monumentendag in Brussel vindt volgend weekend plaats, op 18 en 19 september. Het thema is “Steen en Co”. Meer informatie vindt u op de webstek Open Monumentendagen Brussel.
Zondag 11 september 2011 is het weer Open Monumentendag. Het thema is dan ‘Conflict’.

Extra bladwijzer >>> Open Monumentendagen Wallonië.

Geen opmerkingen: