zaterdag 16 oktober 2010

Nacht van de Duisternis

Ook onze gemeente neemt vandaag deel aan de 15e Nacht van de Duisternis. De accentverlichtingen rond de kerk, het monument in de Gelderstraat en de kapel van de Uilenberg zullen straks gedoofd blijven.

Met dit initiatief willen Bond Beter Leefmilieu, vzw Preventie Lichthinder en VVS de lichthinderproblematiek aanpakken. Dit jaar staat de Nacht in het teken van de biodiversiteit en vraagt men extra aandacht voor de nadelige effecten van lichthinder en vervuiling op mens en natuur. Daarom wordt de Nacht samen georganiseerd met het laatste weekend van de Week van het Bos.
In Herenthout houdt men het dus bij het doven van de accentverlichtingen rond enkele monumenten. Nochtans had de jeugdraad een mooi project uitgewerkt rond de Nacht. Eén en ander werd bij de provincie ingediend onder het reglement voor subsidies aan gemeenten zonder cultureel centrum, maar niet weerhouden.
Ook de afgeslankte versie zal het daglicht niet zien. Deze voorzag een wandeling langs trage wegen en kerkepaadjes, sfeervol verlicht met vele kaarsjes. Ook bewoners en handelaars langs deze wandelweg zou worden gevraagd om hun vensterbanken te verlichten met theelichtjes. Verschillende activiteiten langs het parcours en een gids die de wandelaars de historische waarde van onze Herenthoutse straatjes en gebouwen zou bijbrengen, moesten voor een culturele meerwaarde zorgen.
Uitstel is gelukkig geen afstel. Tegen volgend jaar wil men opnieuw een project indienen.

Geen opmerkingen: