maandag 18 oktober 2010

Paddenstoelentocht

Afdeling Nete & Aa van Natuurpunt organiseerde afgelopen zondag een paddenstoelentocht aan Kruiskensberg. Onder begeleiding van specialiste Nadine De Ceuster konden de deelnemers tijdens de tocht heel wat leren over paddenstoelen.

Heel het weekend stond bij Natuurpunt trouwens in het teken van de paddenstoel. Naar voorbeeld van succesvolle acties als Voeren en Beloeren en Vlindermee, werd iedereen tijdens het eerste Vlaams paddenstoelenkijkweekend verzocht om in eigen tuin naar paddenstoelen te speuren.
Met meer dan 4.000 soorten in Vlaanderen vertegenwoordigen de zwammen een belangrijk deel van onze biodiversiteit. Bovendien vervullen ze erg belangrijke functies. Paddenstoelen vertellen ons heel wat over de toestand van natuur en milieu. De grote verscheidenheid in kleur, vorm, geur en smaak spreken tot de verbeelding van groot en klein.

Paddenstoelen bedreigd
Helaas gaat het in Vlaanderen niet zo best met de paddenstoelen, meer dan de helft van de zwammen is ofwel uitgestorven ofwel bedreigd. Vooral de soorten met relatief grote, met het blote oog zichtbare vruchtlichamen hebben het zeer moeilijk. De oorzaak moeten we zoeken bij de veranderingen in landgebruik en moderne landbouwtechnieken, waardoor hun leefgebied vernietigd wordt.
Ook de graslandpaddenstoelen hebben zwaar te leiden onder de intensieve landbouw, waar geen plaats meer is voor begrazing met dieren en onbemeste graslanden. De grasmat in de tuin wordt kort geschoren, altijd groen en mosvrij gehouden. Bij voorkeur groeit er enkel gras.
Nochtans wordt je tuin zoveel rijker wanneer je de gazon niet bemest en mos laat gedijen tussen het gras. Al snel zullen er massa’s paddenstoelen verschijnen en na enkele jaren volhouden verschijnen wellicht kleurrijke en zeldzame soorten waaronder wasplaten en knotszwammen.

Extra >>> De resultaten van jouw speurtocht naar paddenstoelen kan je hier doorgeven.

Geen opmerkingen: