zaterdag 23 oktober 2010

Sint‐Gummaruskerk ter discussie

Bij het gemeentebestuur viel onlangs een brief in de bus met een wel heel opmerkelijk verzoek. De kerkraad stelt in een schrijven de benaming ‘Sint-Gummaruskerk’ in vraag, omdat er sinds kort ook optredens met ‘hedendaagse’ muziek worden geprogrammeerd.

De vraag werd ter advies aan de cultuurraad doorgespeeld en daar was men unaniem. Het bestuur van de cultuurraad is van oordeel dat de naam verwijst naar het gebouw en haar historiek, én niet naar de activiteiten die er doorgaan.
Betreffende de naam werd vorig jaar nog door Heemkring Sandelyn geadviseerd ‘Sint-Gummaruskerk’ te gebruiken in plaats van ‘Sint-Gummaruskapel’. In de inventaris van het onroerend erfgoed wordt dan weer de naam ‘Sint-Gummaruskapel’ gebruikt.
Wij vinden de opmerking van de kerkraad ronduit belachelijk. Me dunkt dat er met de recente onthullingen van kindermisbruik in de kerk en de uitspraken van monseigneur Léonard andere katten te geselen zijn. We kunnen alleen maar hopen dat er vanuit de kerkraad ook hiervoor brieven zijn vertrokken naar de kerkleiders in België ...

Geen opmerkingen: