donderdag 11 november 2010

11 novemberviering

Gemeentebestuur en Cultuurraad herdachten vandaag de slachtoffers van beide wereldoorlogen. Ze deden dit traditioneel met een eucharistieviering en een aperitiefconcert.

De 11 novemberviering startte om 10.15 uur met een eucharistieviering in de Sint-Pieter-en-Pauwelkerk. In zijn preek had de priester het over een wijdverspreide koorts, zowel in de kerk als in de Belgische politiek en op wereldvlak. “Maar dat is goed”, wist hij. “Het betekent dat we er willen tegen reageren, dat het ons niet onverschillig laat.” Tijdens de viering, die werd opgeluisterd door het Sint-Ceciliakoor en de Kon. Fanfare Sint-Pieter, spraken de leerlingen van de drie Herenthoutse scholen ook een vredesboodschap uit.
Onder een grijze, maar droge hemel, gingen brandweer, fanfare, gemeentebestuur, oud-strijder en andere sympathisanten na de eucharistieviering in stoet naar het Vredesplein voor een korte plechtigheid aan het standbeeld. Net als vorig jaar legden de schoolkinderen rozen neer aan de voet van het standbeeld.
De viering aan het monument werd trouwens ontsierd door een incident. Toen de leden van het gemeentebestuur op hun beurt kransen neerlegden aan het monument, nam een vrouw het beleid van de meerderheid op de korrel. Na wat over en weer geroep kon de viering gewoon verdergezet worden.
Na de traditionele toespraak van Juul Bouwen en het blazen van de ‘Last Post’ werd iedereen uitgenodigd op het aperitiefconcert met receptie in de gemeentelijke feestzaal. Ingeborg Geerts (klarinet) en Ingrid Switsers (cello) van de gemeentelijke Muziekacademie zorgden voor een muzikale noot. Het tweetal speelde onder andere Ludwig van Beethoven (‘Duo voor klarinet en cello’), Antonio Bartolomeo Bruni (‘Duo voor klarinet en cello’), Wolfgang A. Mozart (Aria Papageno uit ‘Le Nozze di Figaro’) en Antonín Leopold Dvořák (Adagio uit ‘De nieuwe wereld’).
Traditioneel op 11 november is ook de deur-aan-deur omhaling door vrijwilligers van 11.11.11. Dit jaar worden er centen opgehaald voor een Congolees project. GOC Ter Voncke is vandaag heel de dag open ten voordele van de actie. Vanavond treedt zanger Ruth Mc Kenny op met zijn partyband.

Geen opmerkingen: