dinsdag 9 november 2010

Prinsheerlijk!

Het was gisterenavond dik na half twaalf toen Prince (*****) iedereen in het Sportpaleis naar huis wou sturen met de woorden “I gotta go to sleep!” Tongue in cheek, natuurlijk — toen nog wel. Na het magistrale ‘The Love We Make’ wou iedereen echter nóg meer. Waarop hij-die-volgens-HUMO-de-limbo-rechtopstaand-kan-dansen met z’n groep opnieuw het podium op kwam, om tijdens een aanstekelijke jamsessie z’n muzikanten voor te stellen. Het in een zee van licht blakende Sportpaleis ontplofte toen helemaal.

Het was het funky ‘Controversy’ dat om vijf voor negen het concert van Prince aftrapte. En meteen was het er boenk op. Zijn eerste Europese hit werd gemish-masht met ‘Sexy Dancer’, ‘Housequake’ en ‘Le Freak’ van Chic, een trucje dat onze kleine held later nog ‘ns herhaalde met ‘Let’s Go Crazy’ — wat ’n intro (!) — en een waanzinnig ‘Delirious’.
Prince zag er in z’n rode satijnen hemdje — tijdens het concert werd het ding onder andere ingewisseld voor een zwart exemplaar en een glitterhemd — trouwens fantastisch uit. Bovendien was hij ook opvallend goedgeluimd. Hij dolde met publiek en muzikanten. Tijdens ‘Kiss’, dat voor het nieuwe millennium met “You don’t have to watch … ‘Sex and the City’ to have an attitude!” een andere tekst had gekregen, danste hij zich de hakken vanonder de schoenen. Het leek wel of hij peper in z’n kont had!
Kijken jullie verbaasd op als ik zeg dat het optreden van Prince tweeëneenhalf uur lang een lust voor oog en oor was? Neen, toch … Eén langgerekt oorgasme was het, om vingers en duimen bij af te likken. Niet moeilijk eigenlijk, met ‘Raspberry Beret’ én ‘Cream’ vooraan in de setlist.
Hoogtepunten bij de vleet dus. Maar speciale vermeldingen zijn op zijn plaats voor de bloedstollende afsluiter ‘The Love We Make’, dat zoveel beter klonk dan het op de cd ‘Emancipation’ doet, het immens mooie ‘Sometimes It Snows in April’ en het onvermijdelijke ‘Purple Rain’, dat integraal werd gespeeld. Prinsheerlijk!
Toen hij tijdens een van de vele bisnummers vroeg wat we wilden horen, merkte Prince iemand op met een bordje waarop de titel ‘Dreamer’ stond geschreven. En hij zette het nummer prompt in. De fens schreeuwden ook luidkeels om ‘Guitar’. Prince ging hier echter niet op in. Als compensatie gooide hij dan maar z’n gitaar het publiek in!
Doodjammer dat wij geen tickets van 129 euro hadden. Niet alleen zagen we ons een gitaar door de neus geboord, er had misschien ook wel een plaatsje op het podium ingezeten. Tijdens ‘A Love Bizarre’ mocht immers een twintigtal Prince-gekken — herkenden we daar niet (opnieuw) Serge Simonart en Pascale Naessens?!? — het podium mee op. Prince miste opzettelijk een koppel high fives en liet een meisje hem zelf kussen. Lazen we vroeger niet in de boekskes dat de kleine uit Minneapolis mensenschuw was?!? Gezever, net zoals het verhaal over die kunstheup.
Tussendoor kregen ook de achtergrondzangeressen hun minute of fame. Vooral ‘Love … Thy Will Be Done’, een hitje van Martika, viel hierbij op. Maar na het einde toe trok Prince weer alle aandacht naar zichzelf. In het fantastische ‘Forever In My Life’, bijvoorbeeld, dat eindigde in een geweldig basduel met Ida Nielsen, zijn nieuwe bassiste. En ook de bas kreeg op de eerste rijen een nieuwe eigenaar.
Ach, het maakt echt niet uit wat je in zijn pollen stopt. Als het maar muziek maakt. Tijdens ‘Peach’ en ‘Stratus’ bewees Prince dat hij en alleen hij de echte erfgenaam van Jimi Hendrix is!
Met dé ideale mix tussen funk, disco, pop én rock tekende Prince maandag — net als in 1999 in Gent — voor hét feestje van de eeuw. Na het optreden ging het gerucht de ronde dat er nog een afterparty volgde in de Brusselse Viage, waar hij zaterdag ook al een verrassingsoptreden had gegeven. Hopelijk heeft hij daar ‘Gold’, ‘The Beautiful Ones’ of ‘The Cross’ óók niet gespeeld …

Dé setlist >>> 1. Controversy // 2. Sexy Dancer — Le Freak — Housequake — Controversy // 3. Uptown // 4. Raspberry Beret // 5. Cream // 6. Cool // 7. Let’s Work // 8. U Got the Look // 9. Free — Pearls B 4 the swine — Love ... Thy Will Be Done // 10. Shhhh // 11. She’s Always in my Hair // 12. Let’s Go Crazy — Delirious — Let’s Go Crazy // 13. 1999 // 14. Purple Rain /// 15. Kiss /// 16. Sometimes It Snows in April // 17. Dreamer /// 18. Dance (Disco Heat) // 19. Baby, I’m a Star /// 20. I Feel For U // 21. A Love Bizarre /// 22. Peach /// 23. Forever In My Life /// 24. The Love We Make /// 25. Stratus (Jam)

Gehoord & gezien >>> Prince, in het Sportpaleis in Antwerpen, op maandag 8 november 2010

Geen opmerkingen: