donderdag 30 december 2010

Belastingen stijgen fors

Het gemeentebestuur van Herenthout laat de inwoners volgend jaar dieper in de portemonnee tasten. Zo stijgt de aanvullende belasting op de personenbelasting van 6,5 naar 7,5 procent, de opcentiemen op de onroerende voorheffing verhogen van 1.300 tot 1.500. Eén en ander bleek bij de goedkeuring van het budget, tijdens de uitgestelde gemeenteraad van afgelopen dinsdag ...

De gemeentekas is leeg en dat zullen de inwoners in Herenthout voelen. De gemeente zal dankzij de stijging van de personenbelasting jaarlijks 290.000 euro meer ontvangen. “We hebben de belastingsverhogingen lange tijd voor ons uitgeschoven, maar nu was die toch onafwendbaar geworden”, zegt burgemeester Roger Gabriëls (GBL) vandaag in Het Nieuwsblad. “Eerst kozen we om minder te investeren. Daarna bleek dat we de belastingen niet konden optrekken door het fiscaal pact met de Vlaamse overheid. We hadden de belastingen kunnen verhogen bij het begin van de legislatuur in 2006, maar kozen ervoor dat niet te doen. Nochtans zou ons dat ondertussen zo’n miljoen euro opgeleverd hebben die we hadden kunnen investeren.”
De verhoging van de personenbelasting en de opcentiemen zijn echter niet genoeg. Het gemeentebestuur zocht en vond ook elders bijkomende inkomsten. Zo komt er een nieuwe belasting op hinderlijke inrichtingen en door het aanpassen van de retributie op het gebruik van elektriciteitskasten. Ook het afhalen van rattenvergif wordt ontmoedigd door daar een retributie aan te koppelen.
Andere tarieven worden dan weer aangepast in functie van de reële kostprijs. Zo stijgt de retributie op het afleveren van compostvaten en wormenbakken. Ook de gemeentelijke subsidies voor wie zonnepanelen laat plaatsen, worden afgeschaft. Dat omdat volgens het schepencollege iedereen die van die laatste regeling gebruik zou willen maken, daar al ruimschoots de kans voor heeft gehad. Bovendien zou de hype van zonnepanelen aan het wegebben zijn.
Natuurlijk zijn de geplande belastingsverhogingen koren op de molen van de oppositie. Raadslid Jan Van Dyck (SP.A) hekelt het feit dat er in Herenthout al jaren geen ernstig financieel beleid wordt gevoerd. “De vorige ploeg heeft nog gauw de belastingen verlaagd en de huidige ploeg heeft dat niveau gehandhaafd. Jaar na jaar is het opgebouwde spaarpotje opgesoupeerd en nu is de kas leeg en zijn er extra inspanningen noodzakelijk. Vier jaar geleden konden de inwoners een belastingsverhoging opvangen, maar nu is dat een stuk zwaarder.” Volgens Van Dyck heeft de huidige meerderheidscoalitie wel het geluk dat we de verhoging van de personenbelasting pas na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 echt gaan voelen.
Maar het was niet allemaal kommer en kwel op de laatste gemeenteraad van het jaar.
Ook het meerjarenplan 2011-2013 van het OCMW werd dinsdag voorgelegd. “Net zoals beloofd in ons programma liggen hier extra accenten op de dienstverlening voor de Herenthoutse burger”, aldus Gert Van Dyck (GBL). “Zo zal er gewerkt worden aan een gemeenschappelijke website voor gemeente en OCMW. Het spreekt voor zich dat deze moderne website uitgerust zal worden met een e-loket. Inschrijven voor bijvoorbeeld Kids&Co of het opvragen van documenten, zal langs deze weg veel eenvoudiger en sneller kunnen verlopen.”

Geen opmerkingen: