donderdag 16 december 2010

Kakofonie

Het lijkt wel onmogelijk om een Nederlandse tekst zonder fouten te schrijven, als je naar het Groot Dictee der Nederlandse Taal hebt gekeken. Een normaal mens maakt daar met gemak dertig fouten in. Is onze spelling echt te moeilijk? Niet als je enkele vuistregels kent.

Stel dat Philip Freriks en Martine Tanghe een normale tekst hadden voorgelezen tijdens de finale, zeg maar een artikel uit een krant of een fragment uit een boek. Dan zou het gemiddelde aantal fouten niet 32 zijn geweest. De meeste mensen zouden helemaal geen fouten hebben geschreven.
Dat het woensdag echt de spuigaten uitliep, komt doordat de struikelblokken hier met opzet waren opgestapeld. Instinkers dit jaar waren onder andere ‘het tenhemelschreiende geblablabla’, ‘derdegeneratieallochtonen’, ‘het vroegtwintigste-eeuwse Oost-Galicië’ en ‘een babylon’.
Het Groot Dictee werd trouwens gewonnen door de Leidse bestuursadviseur Pieter van Diepen met negen fouten. De Vlaamse studente Birgit Kuppens eindigde knap derde met 13 fouten. (Bron: Taalunieversum)

Taalunieversum.org zet enkele vuistregels op een rijtje. Klik hier door naar het volledige artikel.

Geen opmerkingen: