donderdag 19 mei 2011

Animal Collective @ Koninklijk Circus

Animal Collective (****) trad gisteren op in Brussel in het kader van Les Nuits Botanique. In een uitverkocht Koninklijk Circus verraste de groep met een pak nieuwe nummers.

De sterkte van het experimentele viertal uit Baltimore is hun vernieuwingsdrang. Acht albums lang ondertussen doen ze hun eigen ding, wars van commercie. Straf dus dat het in de zomer van 2009 verschenen ‘Merriweather Post Pavillion’ een weg vond naar het grote publiek.
De groep grossierde in het Koninklijk Circus in Afrikaanse ritmes en tegendraadse opzwepende beats dat het een lieve lust was. Noise, onnavolgbare soundscapes en lekker voortkabbelende grooves smolten samen in een psychedelisch geheel dat zijn weerga niet kent.
Eén en ander werd bovendien extra ondersteund door de projectie van kleurrijke vloeistofdia’s en plasmafilmpjes. Soms leek het zelfs dat gitarist Deakin ze voor het eerst zag, zo gebiologeerd was hij door wat zich afspeelde op het grote scherm achter z’n partners in crime.
Nagenoeg alle songs liepen naadloos in elkaar over. Vaak werd rond een loopje van één nummer, een compleet andere song opgebouwd. Hierdoor kreeg je als concertganger het idee dat de nummers ter plaatse werden gebouwd.
In de 80 minuten durende set ontdekten we een viertal oudere nummers, kwestie van het publiek bij de les te houden. Voor de rest kregen we allemaal nieuwe songs voor de kiezen, die binnenkort (?) op de opvolger van het bejubelde ‘MPV’ moeten staan. Wij onthouden alvast waanzinnige versies van ‘Brothersport’, ‘Summertime Clothes’ en het verse ‘Knock You Down’. Jammer dat er geen ruimte meer was voor ‘My Girls’ ...

Setlist o.v. >>> 1. Intro // 2. Change // 3. Stop Thinking // 4. Did You See the Words // 5. A Long Time Ago // 6. Take This Weight // 7. Knock You Down // 8. Brothersport // 9. (Like) Mercury // 10. Your Choice // 11. Frights // 12. We Tigers // 13. Summertime Clothes /// 14. I’d Rather // 15. Little Kid

Gehoord & gezien >>> Animal Collective, in het Koninklijk Circus in Brussel, op woensdag 18 mei 2011

Geen opmerkingen: