vrijdag 10 juni 2011

The Raveonettes @ Vooruit

Ondanks de examenperiode was de Vooruit gisteren behoorlijk gevuld voor The Raveonettes (****). Bijna alle songs uit het verse album ‘Raven in the Grave’ passeerden de revue, maar het waren vooral ‘Love in a Trashcan’ en ‘Attack of the Ghost Riders’ die de Gentse rocktempel deden ontploffen.

Het Deense duo werd bijgestaan door twee rechtopstaande drummers. En dat zorgde voor een extra dimensie. Bij hun vorige doortocht ruilde Sharin Foo haar bas nog eventjes in voor een drumstel, maar dat was gisteren niet nodig.
Ruggengraat voor het concert was dus het vijfde album van de groep. Het eerste en het laatste nummer in de reguliere setlist nemen ook op die plaatsen in op het album. Tussen het in reverb gedrenkte ‘Recharge and Revolt’ – waarbij de twee drummers gitaar speelden - en de valse trage ‘My Time’s Up’ werd duidelijk waarom NME The Raveonettes verantwoordelijk acht voor America’s pop renaissance’: geen Vaccines, Dum Dum Girls, Best Coast of The Drums zonder Sharin Foo en Sune Rose Wagner.
Tijdens de eighties was het nog de Deense nationale voetbalploeg die verantwoordelijk was voor de Danish Dynamite. Nu zijn dat The Raveonettes. Die samenzang! Die Spectoriaanse Wall of Sound! Geen wonder dat Ronnie op het album ‘Pretty in Black’ een gastrol (‘Ode to L.A.’) kreeg toebedeeld!
De ietwat donkere en melancholische songs op ‘Raven in the Grave’ dwongen gitarist Sune Rose Wagner in een andere podiumrol. Vaak riepen zijn bewegingen herinneringen op aan Robert Smith van The Cure, ten tijde van ‘Pornography’ of ‘Disintegration’. De vette bas in ‘Evil Seed’ en het dreigende ‘Apparitions’ gaven ons kippenvel.
Helemaal onweerstaanbaar waren de klassiekers ‘Love in a Trashcan’ en ‘Attack of the Ghost Riders’ en het hypnotiserende ‘Heart of Stone’. Uiteindelijk werden we helemaal murw geslagen met de toegiften ‘Forget that You’re Young’ - met een hemelse Foo - en ‘Aly, Walk with Me’ waarin een losgeslagen Wagner al zijn demonen losliet op de gitaar.
In het voorprogramma speelde het onbekende Giana Factory (***½). Leuk detail: vocaliste Loui Foo, die ook op de drum pads sloeg, is de zus van. Misschien daarom dat hun set zowat de beste van een voorprogramma was, die we de laatste jaren hebben gezien. Het geluid stond perfect!
De drie meisjes flirtten voortdurend met het beste van wat synthpop en shoegaze heeft voorgebracht. In de ijle gitaar van Lisbet Fritze hoorden we echo’s Cocteau Twins en The xx. De minimalistische aanpak deed dan weer vermoeden dat de meisjes fan zijn van The Raincoats.
Maar bovenal deden zowel voorprogramma als hoofdact ons dagdromen over de hoogdagen van The Jesus & Mary Chain. Achteraf waren wij het er dan ook roerend over eens: de broers Reid moeten met hun aanstekelijke fuzzpop dringend opnieuw de hort op! En ook dan zullen we opnieuw op de eerste rij staan ...

Setlist The Raveonettes >>> 1. Recharge & Revolt // 2. War in Heaven // 3. Let Me on Out // 4. Dead Sound // 5. Noisy Summer // 6. Love in a Trashcan // 7. Lust // 8. Apparitions // 9. Evil Seeds // 10. Ignite // 11. Love gang // 12. My Tornado // 13. Attack of the Gost Riders // 14. Heart of Stone // 15. My Time’s Up /// 16. Forget that You’re Young // 17. Aly, Walk with Me

Setlist Giana Factory >>> 1. Heart Thief // 2. Pixelated Truth // 3. Bloody Game // 4. Joy & Deception // 5. Dive // 6. Obey // 7. Raibow Girl

Gehoord & gezien >>> The Raveonettes & Giana Factory, in de Vooruit in Gent, op donderdag 9 juni 2011

Geen opmerkingen: