dinsdag 7 augustus 2012

Jour Tibour 2012

De vierde editie van het Nijlense muziekfestival Jour Tibour wist met Teddiedrum (***), The Hickey Underworld (**) en Customs (***) ook dit jaar weer enkele grote namen te strikken. Jammer genoeg bereikte het geluid niet alle hoeken van het charmante parkje aan de Tibourstraat, beter bekend als ’t Hofke.

Twee dagen na het festival maakte de organisatie van Jour Tibour een balans op. Maar liefst 5.378 bezoekers kwamen langs om te genieten van de liveoptredens en de dj-sets. “Onze extra dj-weide was een schot in de roos, het weer viel goed mee, de gezellige sfeer in park Tibourschrans zat er helemaal in”, aldus de enthousiaste crew.
Een pluim trouwens voor de 160 vrijwilligers uit diverse Nijlense jeugdverenigingen en cultuurverenigingen én de 16 bedenkers van het concept, ondersteund en gecoördineerd door de cultuurbeleidscoördinator en jeugdconsulent van de gemeente. Knappe line-up en dat voor een gratis festival. Waarom kan dit niet in Herenthout?!?
De muziek dan ... Op het hoofdpodium mocht het plaatselijke Sky Castles (***) de debatten openen met hun aanstekelijke indie/brass/garagepop. De achtkoppige groep rond songsmid Jona Koekelcoren bewerkstelligde die plaats op de affiche tijdens de voorwedstrijden in jeugdhuis Kroenkel.
Daarna was het de beurt aan Wahwahsdah (**). Het Antwerpse vijftal bracht een zomerse mix van Nederlandstalige hiphop en reggae. Vooral ‘One of Those Days’ bleef hangen.
Dijf Sanders en Jason Dousselaere, allebei getooid met porno-snor, zorgden met Teddiedrum voor de nodige portie humor. Zeg nu zelf: met drumsticks meppen op teddy-beertjes, hence the name. De ironie spatte van het hoofdpodium. Niet alleen in de grooves en de moves, ook in de teksten: “We need love from the audience / We want the audience to love us / We need love!” Het deed me een beetje denken aan You Love Us van Manic Street Preachers. Het als laatste nummer opgespaarde ‘Odd Lovers’ kreeg een up-tempo versie en bleek daardoor minder beklijvend dan het origneel. Er hadden best wat meer scherpe kantjes aan de synths mogen kleven. Uiteindelijk klonk alles een beetje té braaf. We hoorden trouwens niet alleen kitscherige 80’s-sound. Neen, zelfs de geest van Pink Floyd kwam even om het hoekje kijken.
Van The Hickey Underground (**) herinneren we ons alleen een slechte geluidsmix. Al kan een en ander ook aan ons gelegen hebben, door onze ‘slechte’ opstelling. Feit is dat het geluid rechts van het podium van een abominabele kwaliteit was. In de vlakke geluidsbrij kon enkel ‘The Future’ overtuigen.
Zelfde euvel bij Customs (***). Wat wel meteen opviel is dat de songs van zanger Kristof Uittebroek en de zijnen meer structuur hebben dan die van The Hickey Underground. Meer lagen, ook. En ondertussen bedachten we dat het misschien wel de bedoeling was dat de muziek rechts van het podium stiller stond. Kwestie van rustig te kunnen netwerken op de oude manier. Al bij al een aangename set, met o.a. ‘The Matador’, ‘Shut Up, Narcissus’, ‘Justine’ (Kim, eat your heart out!), ‘Rex’, ‘Harlequins Of Love’ en de Scooter-cover ‘You’. En ook hier de nodige dosis humor. Wat anders te denken van het openingsnummer ‘Toupee’, met de onnavolgbare zinsnede “It looks like hair, but you can tell it’s a toupee!” En ja: ze pikken als raven, die van Customs. ‘Harliquins Of Love’ is eigenlijk ‘Why Can’t I Be You’ van The Cure. But who cares?
Afspraak volgend jaar op zondag 11 augustus, voor de vijfde editie van Jour Tibour!

Gehoord & gezien >>> Sky Castles, Wahwahsdah, Teddiedrum, The Hickey Underworld en Customs, op Jour Tibour in Nijlen, op zondag 5 augustus 2012

Geen opmerkingen: