vrijdag 17 augustus 2012

Meer dan 400 bedevaarders voor Mariaviering

Het gemeentebestuur en de Cultuurraad organiseerden met Maria-Hemelvaart een dag die helemaal in het teken stond van de Maria- en volksdevotie. Decor van het gebeuren was de omgeving rond het kasteel van Herlaer. Mede door het mooie weer werd het een dag om in te kaderen. Meer dan 400 bedevaarders brachten een bezoek.

Heemkring Sandelyn presenteerde in de nabijgelegen hoeve Danis een tentoonstelling rond ‘Herenthout en zijn Mariadevotie’. Norbert Horemans van Heemkring Sandelyn: “Reeds eeuwenlang blijkt hier een grote Mariaverering te bestaan en te overleven. Daarvan getuigen de vele veld- en huiskapellen, de Lourdesgrotten en de bedevaarten naar vele Mariaoorden.”
Het verhaal van de Herenthoutse Mariaverering werd verteld aan de hand van foto’s uit de oude doos, programmaboekjes van Lourdesreizen en Mariabeelden. Meest tot de verbeelding sprekend verhaal was dat van het ‘Grotteke van Oomskes’ in de Kloosterstraat. Aan deze grot zou er een mirakel gebeurd zijn. Marie Ooms was al reeds 11 jaar ernstig en ongeneeslijk ziek: een ‘verzweerde’ maag. Ze werd twee keer geopereerd en driemaal bediend. Ze wou dolgraag op bedevaart naar Lourdes gaan en ze is er uiteindelijk geraakt. Op de namiddag van 15 juni 1932 zat ze in bad en voelde ze vreemde tintelingen in haar lichaam. “Ik ben genezen!”, riep ze. Na een jaar werd door de bevoegde instanties de genezing als mirakel erkend. In 1934 bouwde men uit dankbaarheid en als herinnering een ‘Grot van Lourdes’. Jammer genoeg is de grot ondertussen verdwenen.
Andere blikvanger in de hoeve was een filmpje over de processie van 1950. Heel wat oudere jongeren keken met een tikje weemoed terug naar de zwart-witbeelden die over het scherm gleden.
Even na 18 uur vertrok aan de hoeve een kaarskensprocessie naar de opengestelde Mariakapel van het kasteel. Het St-Ceciliakoor en Pieter-en-Pauluskoor zorgden tijdens de druk bezochte Mariaviering voor de muzikale inkleding. De familie Maes, de eigenaars van het kasteel van Herlaer, hadden voor de gelegenheid het authentieke zilverwerk van de kapel laten overbrengen uit de bewaarplaats te Laarne.













Geen opmerkingen: