dinsdag 25 september 2012

Gemeente koopt ACV-pand aan Bouwelse Steenweg

De gemeenteraad kwam gisteren een allerlaatste keer samen vóór de verkiezingen van 14 oktober. Een van de twaalf punten op de agenda was de machtiging om over te gaan tot de aankoop van het ACV-pand aan de Bouwelse Steenweg. Het schepencollege haalde zijn slag thuis met 12 stemmen voor tegenover 7 onthoudingen.

Het gebouw wordt aangekocht om het OCMW tijdelijk in onder te brengen, in afwachting van de bouw van een nieuw administratief complex. Maurice Helsen, lijsttrekker van CD&V Herenthout, is niet echt gelukkig met de aankoop.
“Wij hebben ons bij de stemming onthouden omdat de bouw van dit nieuwe administratief complex niet is opgenomen in de meerjarenplanning, waardoor de aankoop van dit pand beleidsmatig niet onderbouwd is”, stelt hij. “Bovendien werd de uiteindelijke bestemming van het pand, wanneer het OCMW er terug uit zal zijn, nog niet bepaald.”
Dat CD&V in deze stembusslag hoog inzet op het financiële aspect, was al duidelijk bij de lijstvoorstelling van vorige week en werd nog eens extra in de verf gezet in het informatiebladje dan onlangs in de bus viel. De financiële toestand van de gemeente kan deze aankoop volgens Helsen dan ook niet rechtvaardigen. “Als tijdelijk onderkomen voor het OCMW kan er beter een tijdelijke oplossing gezocht worden, bv. het huren van modules. En laten we eerlijk zijn: zo kort voor de verkiezingen kan het bestuur beter geen beleidsdaden meer stellen die een invloed kunnen hebben op een volgende coalitie.”
Schepen van financiën en cultuur Stijn Raeymaekers (Eenheid) weerlegt de kritiek van Helsen en fronst de wenkbrauwen. “Eigenaardig standpunt in tijden waar elk politiek blaadje de nood uitschreeuwt voor permanente huisvesting van verenigingen, bijkomende verenigingslokalen, én repetitie- en vergaderruimtes. Deze bestemmingsmogelijkheid werd ook meegedeeld tijdens de gemeenteraad.”
Ook over het financiële plaatje is de eerste schepen formeel. Volgens hem gebeurt de aankoop zelfs zonder dat er een financiering aan te pas komt, met eigen middelen én dankzij de overschotten die momenteel beschikbaar zijn. “Zoals gisteren ook toegelicht, ligt de aankoopprijs zelfs onder de schatting, en was de gemeente dankzij een onmiddellijke optie enkele andere gegadigden voor. Trouwens: vind en tel maar eens de huur over enkele jaren van ingerichte kantoorruimte van die omvang!? Met alle voorzieningen en parking.” En als de gemeente het gebouw binnen enkele jaren al terug van de hand zou willen doen aan dezelfde of zelfs een hogere prijs, is Raeymaekers er gerust in. Er hebben zich nu al voldoende kandidaten aangeboden.
Ook het laatste punt van kritiek wordt door Raeymaekers weerlegd. “De aankoop werd trouwens voorgelegd aan Toezicht, die geen enkel probleem zagen in deze aankoop/buitenkans, in tegendeel. Ik vind het straf dat men hier de “invloed” van een aankoop van een gebouw op de korrel neemt ad 225.000 euro. Immers: zes jaar geleden lag men in diezelfde hoek niet wakker van het afsluiten van nieuwe leningen in het verkiezingsjaar én het verlagen van de belastingen in datzelfde verkiezingsjaar.”
Wordt ongetwijfeld nog vervolgd! Misschien wel op het politiek debat dat de Herenthoutse jeugdraad nu vrijdag organiseert in het nieuwe jeugdhuis ...

Geen opmerkingen: