maandag 15 oktober 2012

Opportunisme scoort in Herenthout

Bart De Wever is er in Herenthout in geslaagd om de gemeenteraadsverkiezingen te verzieken. Maar ook de opportunistische GBL gaat niet vrijuit. Tja, politiek draait nu eenmaal om macht ...

De besprekingen tussen GBL en CD&V waren gisterenavond zo goed als rond. “We gaan nog niets communiceren”, verklaarde burgemeester Roger Gabriëls (GBL) gisteren op gva.be. “Eerst slapen we er allemaal nog eens een nachtje over. Maar maandag bevestigen wie welk schepenambt opneemt. Het staat al vast dat CD&V twee schepenzetels krijgt.”
Volgens onze bronnen zou Maurice Helsen financiën en mobiliteit en verkeer krijgen en gaat Josée Poelmans sociale zaken en het voorzitterschap van het OCMW binnenrijven. Bij GBL behoudt Sooi Witvrouwen openbare werken, krijgt Patrick Heremans cultuur en onderwijs, en wordt Herman Dom op jeugd gezet. Roger Gabriëls behoudt uiteraard de burgemeesterssjerp en zou de volgende zes jaar over ruimtelijke ordening gaan. Misschien komt daar ook nog sport bij.
N-VA liet in de pers ook al weten bijzonder blij te zijn met hun twee zetels. “Van nul naar twee, dat is winst”, rekent lijsttrekker Ben Verhaegen uit. “Zowel ikzelf als mijn collega Christine Peeters zullen het mandaat opnemen dat de kiezer ons toeschoof. Wij zullen met veel zin en energie zetelen in de gemeenteraad.” Vraag is nu of de dansmariekes de eerste gemeenteraad van het nieuwe bestuur zullen opfleuren. Het cliché zegt dat de kiezer altijd gelijk heeft. Maar na gisteren durf ik een en ander toch in twijfel te trekken.
Soit, Eenheid wordt opnieuw naar de oppositiebank verwezen. Blijkbaar hebben heel wat VU’ers van vroeger een Bart De Weverke gedaan. Lijsttrekker Stijn Raeymaekers zag de bui al hangen, maar toch komt een en ander hard aan. “Met één kort telefoontje zette Gabriëls ons aan de kant”, reageert hij teleurgesteld. “Zeer jammer dat ze er niet voor kiezen om het werk dat we samen leverden ook samen af te maken. Ik betreur die beslissing en vind het zelfs enigszins onbegrijpelijk. Mathematisch zijn we immers net zo sterk als CD&V.”
In het GOC circuleerde gisterenavond dan weer het bericht dat Eenheid in extremis toenadering zou gezocht hebben bij S.A.M.E.N., N-VA én CD&V, om samen een front te vormen tégen GBL. Maar de partij van burgemeester Gabriëls was hen te snel af en deed net hetzelfde als zes jaar geleden. GBL had toen bestuurd met HVP, maar koos voor Eenheid.
Begrijp me niet verkeerd. Natuurlijk heeft Eenheid zwaar verloren. Lijsttrekker Raeymaekers gaat van 539 naar 405 stemmen. Dat is een klap. Twee zetels minder ook, die naar uitdager N-VA gaan. Maar ook CD&V gaat achteruit. Tuur Baeten haalde als lijsttrekker van HVP in 2006 nog 608 stemmen, Maurice Helsen scoort — ook al gaat hij erop vooruit — met 497 stemmen toch een pak minder. Bovendien verliest de partij een zetel. Eigenlijk stond niets een verderzetting van het huidige bestuur in de weg.
Ook Jan Van Dyck zal zich deze gemeenteraadsverkiezingen anders voorgesteld hebben. Het is toch opmerkelijk dat de vernieuwing van sp.a zich tegen de partij heeft gekeerd. Van Dyck en de zijnen verliezen een zetel en houden er nog eentje over. “We moeten eerlijk zijn. Onze lijst was gewoon niet sterk genoeg”, bekent een anonieme kandidaat op de dorpslijst S.A.M.E.N.
Ach, gemeenteraadsverkiezingen zijn nu eenmaal een emotionele aangelegenheid. En soms laten we ons leiden/beïnvloeden door gebeurtenissen uit het verleden. Als jonge snaak stond ik tijdens een vernissage van Atelier Matsijs in de refter van wat nu ’t Klavertje is, ooit in de buurt van twee Herenthoutse politieke kopstukken. En wat die twee ‘tenoren’ toen zeiden over ons - kinderen van dé staatsschool - zal me altijd bijblijven ... “Als gij uw kinderen daar naar het school stuurt, houden wij ze nooit meer bij!”, wisten ‘bezorgde’ grootouders van een bevriend koppel jaren later. Maar eens de kinderen naar de grote school moeten, zijn ze niet te beroerd om hen naar het gemeenschapsonderwijs te sturen. Want “dat zien ze in het deurp toch niet.”
Het ergst van al is dat het merendeel van Huirtuit nóg altijd zo denkt. Een gezamenlijke carnavalstoet is bijvoorbeeld geen optie. “Zet die ploat af!”, hoor ik sommigen onder u denken/roepen. Maar dat is moeilijk ...
Graag herhaal ik nog één keer de woorden van afscheidnemend CD&V-voorzitter Koen Joos. “Iedereen die zich inzet om op te komen — op welke lijst dan ook — heeft een toegevoegde waarde voor de gemeenschap.” We kunnen alleen maar hopen dat dit effectief zo is ...


Burgemeester Roger Gabriëls liet gisteren zijn snor afscheren door Tine Witvrouwen. Het resultaat van een verkiezingsbelofte ... (foto: eVER)


Grafiek: De Nieuwe Schakel

Geen opmerkingen: