maandag 29 oktober 2012

Plunk! komt naar kunstkring Toreke

De Afdeling Beeldende Kunsten van Kunstkring Toreke bestaat 45 jaar. Een en ander wordt tijdens het allerheiligenweekend gevierd met een groepstentoonstelling in de Sint-Gummaruskerk. Striptekenaar Luc Cromheecke werd uitgenodigd als speciale gast.

Hedendaagse vormgeving staat centraal op de tentoonstelling van Kunstkring Toreke. Diverse technieken en uitdrukkingsmiddelen komen aan bod: tekenen, schilderen, aquarel, zijdeschilderen, grafiek, pastel, keramiek en beeldhouwwerk. Luc Cromheecke, bekend van de stripreeksen Tom Carbon, Taco Zip, Roboboy en Plunk!, signeert op vrijdag 2 november tussen 14.30 en 16.30 uur zijn strips. Cromheecke werd uitgenodigd naar aanleiding van de recente inhuldiging van een bronzen beeldje van Plunk! in de gemeente Kapellen. Het beeldje werd gemaakt door Joris Peeters uit Dilsen-Stokkem, bibliothecaris in Herenthout en lid van Kunstkring Toreke. Tijdens de tentoonstelling zal er een replica van het beeldje te zien zijn. Ook de strips van Luc Cromheecke worden te koop aangeboden.

STRIPFIETSROUTE
In 2013 zal het honderd jaar geleden zijn dat Willy Van der Steen werd geboren. Om dat te herdenken wordt in zes gemeenten ten noorden van Antwerpen een stripfietstroute in gebruik genomen. De striproute, een initiatief van groot Suske en Wiske-bezieler en Kalmthoutenaar Jan Francken, zal langs Brasschaat, Brecht, Kalmthout, Schoten, Wuustwezel, Zoersel en Kapellen leiden. In elke gemeente zullen de fietsers halt kunnen houden aan pittoreske plekjes of locaties die iets te maken hebben met striptekenaars of stripfiguurtjes, die hun thuishaven hebben in de betreffende gemeente.
Zo zal de route in Kapelle leiden langs een nieuw standbeeld van het stripfiguurtje Plunk! van de Kapelse tekenaar Luc Cromheecke en scenarist Laurent Letzer. Het 45 cm hoge standbeeldje werd begin deze maand onder grote belangstelling ingehuldigd.
Plunk! werd zo’n twintig jaar geleden geboren naar aanleiding van de opening van het Belgisch Stripmuseum in Brussel. In 2007 kreeg Plunk! een eigen albumserie. Er verschenen ondertussen drie albums.
Het Plunk!-beeldje staat op een stukje gras in de Oude Heidestraat. Het gemeentebestuur van Kapellen voorzag ook een bord met informatie over Plunk! en een bank om te rusten.

Wat >>> 45e groepstentoonstelling van Kunstkring Toreke, met werken van Nicole Gios, Mieke Govaerts, Rosa Helsen, Clara Janssens, Bert Mans, Carl Medaer, Joris Peeters, Elza Stassijns, Lis Van Beek, Kari Van Looy, Ilse Verbruggen en Maria Verreydt.
Waar & wanneer >>> Sint-Gummaruskerk, Vonckstraat te Herenthout // op donderdag 1, vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 november, telkens van 14 tot 18 uur


Foto: De Polder

Geen opmerkingen: