dinsdag 20 november 2012

Herlaer

De laatste maanden werd de omgeving van het kasteel van Herlaer grondig onder handen genomen. Een gesubsidieerde onderneming, waarbij o.a. de oevers van de vijvers en de slotgracht werden heraangelegd en bezaaid. Het beschermde gebied ligt er nu prachtig bij.

“Helaas zal het grote publiek amper van deze omgeving kunnen genieten”, aldus Jan Van Dyck (S.A.M.E.N.). “De weg van de Itegemse Steenweg naar de watermolen, het begin van het domein, ligt er immers erbarmelijk bij.”
Volgens Van Dyck vroegen de bewoners van Herlaer de gemeente om de weg te herstellen. Na een onderzoek over het statuut van de weg kregen zij echter een negatief antwoord. “De weg ligt hoofdzakelijk op private eigendom maar uit het onderzoek blijkt dat hij een openbaar karakter heeft. Verschillende bewoners moeten hem gebruiken om hun huis te bereiken. Openbare voorzieningen zoals post, huisvuilophaling, openbare verlichting, water- en elektriciteitsdistributie gebeuren via deze weg. De gemeente bracht meer dan 20 jaar geleden zelfs een asfaltlaag aan. De gemeente wil echter geen werken aan de weg uitvoeren omdat een van de eigenaren van de wegbedding zich hier tegen zou verzetten.”
Van Dyck vindt deze toestand onhoudbaar. “De bewoners van Herlaer verdienen een degelijke weg naar hun woning en voor bezoekers van het met gemeenschapsgeld heraangelegde domein van Herlaer geldt hetzelfde. Ik wil dat het schepencollege onderzoekt of zo’n toestemming van alle eigenaren wel nodig is om de weg te onderhouden. Elders in de gemeente, o.a. in de verkaveling Dekbunders, werd die toestemming bijvoorbeeld nooit gevraagd.”
Van Dyck wil ook het schriftelijke bewijs zien van het verzet van een eigenaar en zo nodig een juridisch advies over de gehele zaak. “In elk geval wenst S.A.M.E.N. dat dit prachtig gebied op een verantwoorde wijze ontsloten wordt en dat de bewoners van Herlaer een degelijke wegbedekking krijgen.”

Geen opmerkingen: