maandag 4 februari 2013

Jubilerende stoet vervloekt?

Het lijkt wel of de jubileumeditie van de stoet vervloekt is. Zaterdagnacht overleed Jan Balemans (77), lid van de Raad van Elf en schoonvader van de regerende prins Ronny I en nar Werner, na een val thuis. Het overlijden van Jan ‘van den Hollander’ is de tweede zware tegenslag voor carnavalsvereniging Peer Stoet. Begin januari immers overleed keizer Jos ‘Pandul’ Wouters tijdens een vergadering.

“Het is verschrikkelijk”, weet Ronny Delen in Gazet Van Antwerpen. Delen zwaait momenteel als prins Ronny I de scepter in Huirtuit en hield zaterdagavond zijn wijkbal in de parochiezaal. “Mijn schoonvader Jan was daar natuurlijk bij. Ondanks zijn hoge leeftijd was hij een van de grootste gangmakers uit onze bende. Altijd vrolijk en niet te beroerd om nog op de dansvloer te staan.”
Jan voelde zich de laatste dagen echter niet lekker in zijn vel en vertrok zaterdagnacht ook wat vroeger naar huis. Sinds het overlijden van zijn vrouw woonde hij alleen in zijn huis in de Leopoldstraat, nauwelijks enkele tientallen meters van de parochiezaal. Het was daar dat één van zijn dochters Jan vond. “Hij moet uitgegleden zijn en van de trap gevallen. Hij liep hierbij een ernstig schedelfractuur op. De hulpdiensten konden hem niet meer redden. Uiteraard hebben we het bal meteen stilgelegd.”
Zelf hebben we nog bij Jan gestaan tijdens de opening van de overzichtstentoonstelling die momenteel in de St.-Gummaruskerk loopt. Jan was ongelooflijk trots op zijn twee schoonzonen en vertelde die avond honderduit.
Natuurlijk overschaduwt het overlijden van Jan de Huirtuitse carnavalsgekte. Toch staat prins Ronny I erop de feestelijkheden gewoon te laten doorgaan. “Nu vrijdag bezoeken we de scholen, op zaterdag volgt de begrafenis en daags nadien is er de eerste stoetzondag. We zijn er allemaal zeker van dat Jan niet anders gewild zou hebben ...”


De betreurde Jan Balemans, samen met keizer Leo Van Herck. (foto: Toon Gijbels)

Geen opmerkingen: