woensdag 27 februari 2013

Woning in Herenthout toch niet zo duur

Het provinciebestuur voerde een grootschalig onderzoek naar de gemiddelde woningprijs per gemeente. De studie is bedoeld om de nieuwe gemeentebesturen te helpen bij het uitstippelen van hun beleid.

Opvallend: onze gemeente blijkt dan toch niet zó duur te zijn als het aankomt op het kopen van een eigen stulpje. Gemiddeld betaal je in Herenthout 165.000 tot 193.000 euro en daarmee situeren we ons in dezelfde prijsklasse als Herentals, Olen, Lier, Westerlo, Hulshout, Geel en Turnhout.
Een gemiddeld huis in Vlaanderen kost vandaag zo’n 190.000 euro. In Zoersel echter betaal je algauw 280.000 euro. De vroegere woonplaats van Hendrik Conscience scoort hiermee even goed als Knokke. Maar ook elders swingen de vastgoedprijzen de pan uit, vooral aan de grens met Nederland en in de rand rond Turnhout. Dichter bij huis zitten Boechout en Bonheiden in de prijsklasse tussen 244.000 en 273.000 euro; daar net onder Ranst, Zandhoven, Lille en Kasterlee. De goedkoopste gemeente in de regio is Meerhout. In het kattendorp kan je voor minder dan 165.000 euro een huisje kopen.
Behalve de woningprijzen deed het provinciebestuur ook onderzoek naar de (lage) inkomens en de vraag naar ouderenzorg. Zo heeft in Turnhout een op de negen inwoners zo’n laag inkomen, dat hij een verhoogde tegemoetkoming krijgen voor geneeskundige verstrekkingen. Geel en Herentals ‘scoren’ een op de veertien inwoners, terwijl het Vlaams gemiddelde een op de vijftien is. Bij de 60-plussers vallen Vorselaar, Hulshout en ... Herenthout op, waar een op de drie senioren het vandaag moet stellen met een ‘zeer beperkt inkomen’.
Een andere opvallende conclusie van het onderzoek is de grote nood aan ouderenzorg. Die blijkt in de Kempen dubbel zo groot als elders in Vlaanderen.

Geen opmerkingen: