maandag 4 maart 2013

Jeugdboekenweek

Dit weekeinde is de jaarlijkse Jeugdboekenweek feestelijk van start gegaan. Auteurs doorkruisen het hele land om lezingen te geven, bibliotheken zetten hun beste beentje voor én leerkrachten besteden nog meer aandacht dan anders aan jeugdboeken in de klas.

De Jeugdboekenweek is het grootste kinderboekenfestival van het land. Twee weken lang zetten scholen, bibliotheken, boekhandels en cultuurcentra de mooiste kinderboeken in de kijker. In heel Vlaanderen vinden honderden activiteiten plaats, zoals expo’s, lezingen en boekenfeesten.
Met de Jeugdboekenweek wil organisator Stichting Lezen het brede aanbod aan kinder- en jeugdboeken in de kijker zetten en het plezier van lezen en voorlezen onderstrepen. Op Jeugdboekenweek.be biedt Stichting Lezen dan ook boekentips rond het thema, spelletjes en achtergrondinformatie voor kinderen.
Het thema van de Jeugdboekenweek 2013 is ‘tijd’. Centraal staan kinder- en jeugdboeken over het verleden en de toekomst, maar ook over het wisselen van de seizoenen, het ritme van de dag en herinneringen. Alle genres komen aan bod, van prentenboeken over non-fictie tot poëzie. Voor elk kind wat wils, dus.
De Jeugdboekenweek startte zaterdag in de Kopergietery in Gent met een extra lange openingsceremonie. Els Beerten mocht er de Vlaamse Cultuurprijs voor Jeugdliteratuur 2011-2012 ontvangen voor haar boek ‘Allemaal willen we de hemel’. Ze kreeg de prijs overhandigd door Vlaams Minister van Cultuur Joke Schauvliege.
‘Allemaal willen we de hemel’ is een aangrijpend en rijk verhaal over het noodlot, over liefde, vriendschap, loyaliteit en verraad. Over gewone mensen in een ongewone situatie: de Tweede Wereldoorlog. Els Beerten beschrijft hoe die oorlog iedereen dwingt om keuzes te maken. Het boek kreeg eerder al de Boekenleeuw, de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer en de Gouden Lijst. En nu mag Els Beerten daar ook nog een Cultuurprijs aan toevoegen. Naast een geldprijs van 12.500 euro hoort bij de bekroning ook lof. Van de minister, die vindt dat het boek alle leeftijden naar de keel grijpt en dat ‘Allemaal willen we de hemel’ het verdient om voortgelezen te worden. Zeker in dit jaar van het Voorlezen.
Aansluitend op het feest bezochten vliegende reporters 24 uur lang ieder uur een andere lees- of boekenactiviteit. Een verslag van hun belevenissen is te vinden op Jeugdboekenweek.be.

De Jeugdboekenweek loopt nog tot 17 maart. Ook onze bib doet mee. Zo is er op zaterdag 16 maart in samenwerking met Kunstkring Toreke opnieuw een Kunstzinnige actiedag, die dit jaar draait rond ‘Een zee van tijd’. Info in de bib en de Herenthoutse scholen.

Geen opmerkingen: