vrijdag 27 september 2013

Gemeente trakteert vrijwilligers

Met 180 waren we aanwezig op het vrijwilligersfeest dat de gemeente vorige week vrijdag organiseerde voor haar ... euh ... vrijwilligers. Het lokaal bestuurde trakteerde met friet, drank en muziek.

De Herenthoutse Muziekacademie verzorgde het muzikale gedeelte van de avond. Leerlingen en leerkrachten grasduinden in 50 jaar pop- en rockgeschiedenis. De leerlingen uit de richting rock & pop — met o.a. Josse Van Delm, Lise Milbou en Marlien Torfs — speelden ‘Hocus Pocus’ (Focus), ‘I Love Your Smile’ (Shanice), ‘The Fear’ (Ben Howard), ‘I Don’t Wanna Dance’ (Eddie Grant) en ‘Valerie’ (The Zutons). Daarna was het de beurt aan Steven en Marijke Hellemans, leerkrachten elektrische gitaar. Broer en zus toonden hun kunnen met een jazzy set, waarbij de nadruk op het experimentele lag. Freddy Sunder was nooit veraf. Sofie Dhondt, leerkracht jazz, pop & rock, en haar vaste begeleider Jan Wagemans mochten afsluiten. Dat Sofie kan zingen, konden we vorig jaar al horen op het aperitiefconcert dat de Cultuurraad organiseerde met de herdenking van 11 november. Opmerkelijk deze keer in haar setlist waren de Daft Punk-medley en enkele Nederlandstalige nummers. Vooral de laid-backversies van ‘One More Time’ en ‘Get Lucky’ maakten indruk. Het Nederlands ging haar echter minder goed af.

LANGER GELUKKIG
OCMW-voorzitter Josée Poelmans mocht eerder op de avond het vrijwilligersfeest officieel openen. Ze kreeg met haar speech alvast de lachers op haar hand toen ze de resultaten van een onlangs gevoerd onderzoek er bijhaalde. “Het is bewezen: vrijwilligers leven langer en gelukkiger!”, zei ze. Met alle respect, maar dat net zij zoiets zegt, is er toch een beetje over. Iedereen zal ondertussen wel weten dat de gemeente haar dop bijpast, bovenop het loon van ruim 1.500 euro netto dat ze als mandataris krijgt. Poelmans verloor haar werklozensteun omdat ze werkt als voorzitter, maar gebruikt sinds januari 2013 haar recht om dit verlies terug te vorderen van het OCMW. Soit, als de resultaten van het onderzoek kloppen, zal zij alvast niet langer leven en gaat de 75.000 euro die ze tijdens deze bestuursperiode extra zal verdienen, haar niet gelukkiger maken ...

ALLE VRIJWILLIGERS?
Jammer genoeg ontbraken er ook heel wat vrijwilligers, simpelweg omdat ze niet werden uitgenodigd. Die eer viel alleen te beurt aan hen die zich inzetten voor een officiële adviesraad. Jammer, want uiteindelijk stikt het in Herenthout van de vrijwilligers. Wij denken hierbij vooral aan de tientallen jongeren — Jeugdatelier Matsijs, Jeugdhuis ’t Verschil, Chiro, KLJ ... — die zich wekelijks belangeloos inzetten. Ook de vrijwilligers in de sociale- en de zorgsector verdienen het om eens in de bloemetjes gezet te worden.
Misschien is het geen slecht idee om het eens over een andere boeg te gooien. Als alle vrijwilligers uitnodigen onuitvoerbaar blijkt, bestaat er bijvoorbeeld de mogelijkheid om jaarlijks afwisselend een andere sector uit te kiezen. Iets om over na te denken.

Setlist Sofie Dhondt >>> 1. One More Time / Get Lucky // 2. Fire Work // 3. If You Don’t Know Me By Now // 4. Sir Duke / Supersticion // 5. You Give me Something // 6. I Don’t Wanna Write You a Love Song // 7. Pokerface // 8. Blauw // 9. En Dans // 10. Mas Que Nada // 11. You Are So beautiful to Me // 12. Gypsy Woman // 13. Vlieg Met Me Mee // 14. Een Beetje Verliefd // 15. Price Tag

Geen opmerkingen: