dinsdag 12 november 2013

Herenthout herdenkt oorlogsslachtoffers

Onder een stralend herfstzonnetje herdacht Herenthout gisteren de slachtoffers van de twee wereldoorlogen. Na de traditionele bloemenhulde aan het monument van de onbekende soldaat en het spelen van de Last Post, werden de aanwezigheden getrakteerd op een aperitiefconcert in de gemeentelijke feestzaal.

Opvallend veel volk gisteren bij het monument op het Vredesplein en in de gemeentelijke feestzaal. Een en ander had ongetwijfeld te maken met de op stapel staande herdenking van 100 jaar Groote Oorlog (2014-18).
Toespraken waren er van Juul Bouwen en burgemeester Roger Gabriëls (GBL), die zijn speech al enkele jaren eindigt met de hoop dat er nooit meer oorlog zal zijn. De zussen Danièle en Ann Van Os zorgden voor de muzikale ondersteuning. Het duo entertainde bij een glaasje met Joodse en Ierse volksmuziek op gitaar en cello.
Directeur Ivo Hendrickx vestigde onze aandacht op de (wereld)klasse de zussen Van Os. Danièle (1987) startte in 1996 met gitaar aan de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord van Herenthout bij Alessandro Valente en studeerde er af in 2005 met 98%. Ze volgde er ook piano en harmonie. Later studeerde ze aan het Lemmensinstituut in Leuven, waar ze in 2007 grote onderscheiding behaalde in haar masterproef gitaar. Tot juni 2013 volgde ze het postgraduaat gitaar aan de Universität für Musik und Darstellende Kunst in Wenen.
Ook zus Anne (1988) begon haar muzikale opleiding aan de plaatselijke academie, waar ze op achtjarige leeftijd startte met piano. Haar cellostudies begon ze op twaalfjarige leeftijd in Herentals. Na een masterclass bij Jaap Kruithof besloot ze om cello te studeren aan het Lemmensinstituut, waar ze in 2011 haar masterdiploma haalde.
Leden van de Alied Veterans brengen hulde terwijl de fanfare de Last Post speelt ...
De zussen Danièle en Ann Van Os zorgden voor de muzikale ondersteuning.

Naar aanleiding van de herdenking ’14-’18 organiseert de provincie ‘Collectiedagen WOI’. Cultuurbeleidscoördinator Stijn Schroven: “Willen de bevolking aansporen om persoonlijke documenten, voorwerpen en verhalen te laten digitaliseren en registreren. De collectiedag in Herentals (kasteel Le Paige) gaat door op 14 december (10 tot 16 uur). In Herenthout mikken we op een herdenkingsevenement in 2016. Daarbij wordt ook de geschiedenis van de Herenthoutse oud-strijders en het postverkeer in de oorlogsperiode belicht. We plannen in de aanloop ruim vooraf (2014) een brainstorm- en overlegmoment met alle geïnteresseerde actoren. Bij deze een oproep naar geïnteresseerde verengingen om hieraan deel te nemen.”

Geen opmerkingen: