Op vrijdag 22 november is er opnieuw de Nacht van het Kempens Erfgoed. Tussen 19 en 23 uur zijn er heel wat gratis erfgoedactiviteiten te beleven in de – voorlopig zijn ze nog met acht – gemeenten van Kempens Karakter. Het aanbod is heel gevarieerd: van zangavond tot interview!
Herenthout haalt herinneringen op aan de optredens in zaal Lux. U2, Dire Straits, The Cure, Arno, Kevin Coyne en zo veel meer artiesten gaven in de jaren ’70 en ’80 het beste van zichzelf in de legendarische Lux. Concertorganisator Gust Spruyt haalt in gesprek met Stefan Laenen de strafste herinneringen op. Er is ook een tentoonstelling met unieke memorabilia en affiches.
Dat Rik Van Looy 80 wordt dit jaar, laten ze in het Wielermuseum van Grobbendonk niet graag zomaar voorbij gaan. Tijdens een tentoonstelling en rondleiding komt de bezoeker alles te weten over zijn carrière als profrenner.
De Lierse reuzen gaan in 2015 opnieuw uit. Naar aanleiding daarvan loopt in het Timmermans-Opsomerhuis sinds 22 oktober de tentoonstelling LIE(R)VER GROOT. Maar er is meer: Kristin Arras en Peggy de Landtsheer brengen de voorstelling ‘Liers Reuzenverhaal’. In Lier nemen ook het Stedelijk museum, kunstkring Raymond de la Haye en de Lierse Ciné Club deel.
Vorselaar en Olen laten de bezoeker kennismaken met een ongekend stukje erfgoed. In Vorselaar maken bezoekers een verrassende tocht door het dorp en ontdekken ze de verhalen achter de gebouwen in de Lepelstraat en Markt. Het molenaarsleven en de heropbouw van de Buulmolen staan centraal in Olen. Via een interview en tentoonstelling vertellen de Olenaars het echte verhaal van de terugkeer van de Buulmolen. Het Radiomuseum van Olen toont de bezoeker unieke beelden van de beginperiode van de radio en maken ze de link met WOI.
Dit jaar staat op vele plaatsen Henry Van de Velde in de kijker. Maar wie weet dat de man ook in Wechelderzande (Lille) een stukje geschiedenis schreef? De heemkundige kring Norbert de Vrijter greep de kans om hier een activiteit rond op te bouwen.
Berlaar brengt oude liedjes terug tot leven tijdens een café chantant onder begeleiding van De Zingende Schoenmaker. In Herentals tot slot, werken ze verder aan hun succesvolle formule van vorige edities die de Herentalse letterkunde onder de aandacht brengt. Een hele reeks auteurs zetten hun schouders mee onder dit initiatief. In Noorderwijk is het archief open.
Het volledige programma is na te lezen op kempenskarakter.be of in een handige programmabrochure die via de deelnemende gemeentes te verkrijgen is en via de erfgoedcel Kempens Karakter, Begijnhof 27, 2200 Herentals, info@kempenskarakter.be.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten