Stipt om 11.11 uur opende Peer Stoet gisteren het carnavalsseizoen met de aanstelling van een verse keizer. Francis ‘Cis Daar’ Horemans was prins in 1989 en nam sindsdien onafgebroken deel aan de stoet. En dat is goed voor de titel van keizer.
Tijdens de ceremonie, die plaatsvond in het Molenhuis, werd Cis alles afgenomen door keizer Stan II, om even later volledig in een nieuwe outfit gestoken te worden. Na 25 jaar mocht prins Francis I éindelijk een pluim bijsteken op zijn opgepimpte steek. Bij een prins heeft de steek namelijk een witte boord, bij een keizer een paarse. De wijnrode mantel werd vervangen door een paars exemplaar. Een nieuw lint maakte de transformatie compleet.
Een en ander gebeurde onder het goedkeurend oog van schepen van cultuur Patrick Heremans (GBL). De schepen bedankte alle aanwezige prinsen en keizers - keizer Francis I in het bijzonder - voor hun aandeel in het succes van de Herenthoutse stoet. “Als ik het wat oneerbiedwaardig mag uitdrukken, zijn jullie het levende erfgoed van het Huirtuits stoetgebeuren sinds 1950. 64 prinsen en 20 keizers verder staan we hier aan de poort van het nieuwe carnavalsseizoen dat we samen met onze nieuwe prins Filip I en met onze nieuwe keizer Francis I zullen beleven”, aldus Heremans. “Het is pas omdat de Huirtuitse stoet zo’n sterke fundamenten heeft dat wij met heel veel trots in de stem kunnen zeggen dat wij de oudste stoet van België zijn. Moest dat cement niet aanwezig zijn geweest, zou deze vereniging al lang in de problemen hebben gezeten. Als prinsen en keizers zijn jullie net de uithangborden van deze stoet. Jullie zijn de ambassadeurs die elk op zijn beurt een extra pluim heeft aangebracht op die hoed van Peer stoet. En daar mogen jullie trots op zijn, en daar mag ik als schepen trots op zijn!” Afsluiten deed Heremans met een ode aan keizer Francis I.
Diezelfde Francis debuteerde op amper driejarige leeftijd in de stoet van 1957 in de stoetgroep van zijn moeder. Maar het is aan de stoetgroep CD dat Cis de mooiste herinneringen bewaart. “Van het poppentheater via de striptease, de klaagmuur en zoveel meer, tot de clochards met the one and only Seppe Claes in de hoofdrol. Ook onvergetelijk was toen we ‘Tequila in love’, een cowboyfilm speelden, waarin diezelfde Seppe Claes in zijn rol als Charles Bronson, Wim ‘Pis’ Horemans als Nana Mouskouri moest kussen.”
Maar de absolute topper was de blijde intreding van koning Boudewijn en koningin Fabiola-la in 1984. “Blijkbaar sprak dat sommige toeschouwers zo sterk aan, dat ze de tweede zondag vooraleer de stoet vertrokken was, absoluut actief wilden meedoen”, herinnerde Cis zich. “Toen de koning en de koningin bij Cel (Marcel ‘Huiltjes’ Van Kerckhoven, n.v.d.r.) thuis werden opgehaald door een chauffeur in een zwarte auto, werd vanaf de voordeur tot op straat een erehaag gevormd door een groep enthousiastelingen die Belgische vlaggetjes aan de koning en bloemen aan de koningin gaven.”
Velen denken trouwens dat die groepsnaam kwam van Cel en Daar. Fout. De naam is er gekomen door de sigaar van wijlen Jef Van Beylen. De toenmalige secretaris stond erop dat de stoetgroepen zich weken op voorhand moesten inschrijven, om tijdig een programma te kunnen samenstellen. “Logisch en best te begrijpen, maar met onze groep wisten we in het beste geval pas een week voor de stoet wat we gingen opvoeren. Aan tafel bij Jef Van Beylen vroeg hij ons met zijn bekende kelderstem en zijn onafscheidelijke sigaar: ‘Allee mannen, zeg eens wat het gaat worden ...’ De Cel antwoordde uit gewoonte: ‘Jamaar Jef, dat weten wij nu nog niet.’ Jef begon te grommen en met zijn stylo op tafel te tikken tot de Cel zijn sigaar vastpakte, het sigarenbandje bekeek en de legendarische woorden sprak: ‘Awel Jef, dat is het. Vanaf nu noemen wij ieder jaar CD.’ Dat CD de beginletters waren van Cel en Daar was gewoon een treffend toeval.”
Na het afscheid van C is Cis als D - kan u nog volgen? - enkele jaren doorgegaan. “Maar als je weet dat C de kop was en D de staart, dan was D een staart zonder kop. Maar die D of die staart heeft vandaag weer een kop. En morgen een grote krantenkop!”
Na de traditionele groepsfoto vertrok het gezelschap met de bus naar het Prinsenhof. Daar trakteerde keizer Cis iedereen op spek met eieren.
Volgende belangrijke datum in de agenda van Peer Stoet is zaterdag 14 december, wanneer Filip Put als prins carnaval wordt aangesteld. De eerste carnavalsstoet trekt op 2 maart 2014 door de Herenthoutse centrumstraten.
2 jaar en 10 maanden was keizer Cis in 1957, toen hij voor de eerste keer mee stoet deed. “Van kinderopvang was er in die tijd nog geen sprake. Maar de stoetgroep van mijn moeder beeldde een zigeunergroep uit, waar kinderen aan moeders hand verkleed als bohemer door de straten slenterden en winkels leeg roofden ...”
Keizer Francis I, geflankeerd door zijn nar Chris Delen. De Cis wou hem er absoluut bij hebben ...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten