donderdag 14 november 2013

Week van de Smaak

De zevende editie van de Week van de Smaak, die loopt van 14 tot 24 november, is vandaag op gang getrapt. Dat gebeurde met de feestelijke doop van de Smaakboot, die vanuit de Haven van Zeebrugge vertrekt voor een tiendaagse reis door Vlaanderen. Thema dit jaar is ‘Water en Vuur’. Vanuit de Toerismeraad neemt ook Herenthout voor de eerste keer deel. Nu zondag kan je je smaakpapillen laten verwennen door vier Herenthoutse sterrenchefs.

Voor deze editie keert de Week van de Smaak terug naar de basis en de essentie van het koken, namelijk werken met de natuurelementen water en vuur. Dat werd kracht bijgezet door te aperitiefhapjes te grillen aan de kade van de Vlaamse Visveiling. Ieder jaar werkt deze gastronomische week met een meter- of peterschap. Dit jaar wordt het een duobaan. Topchef Kobe Desramaults en schrijfster Dorien Knockaert zijn het gezicht van deze editie.
De rode draad doorheen de tiendaagse is de Smaakboot. Die snijdt onder meer Brussel, fungerend als Stad van de Smaak, aan en legt finaal aan in Hasselt. Het schip maakt een culinaire tocht met witloof en streekbieren in de hoofdrol. Iedere dag zal een topchef aan boord kruipen en een menu samenstellen.
Gedelegeerd bestuurder van de haven Joachim Coens, die rechtstreeks vanuit Vietnam was toegekomen, wou per se het startschot meemaken na de pangasiusrel eerder deze week. “Met de Haven van Zeebrugge willen we onze volledige steun bieden aan kwaliteitsvolle producten. We brengen kiwi’s uit Nieuw-Zeeland en whisky uit Schotland aan land, maar hier wordt ook prei, varkensvlees en Limburgse peren uitgevoerd. Uiteraard ondersteunen we ook deze Vlaamse Visveiling die kwaliteitsvolle Noordzeevis binnenbrengt en veilt”, besloot Coens, die vooral het logistieke belang van het Vietnamese pangasiuscontract nog eens benadrukte. (Belga)

Programma Gekruid Huirtuit (zondag 17 november)
Na een Fair Trade-aperitief aangeboden door de GROS, trek je op een culinaire wandeling langs vier bijkomende stopplaatsen. Peter Cambré, De Gouden Lepel, Ann van Bedts en Museumcafé De Wimpe verrassen je met lekkers en zorgen dat niemand iets te kort komt. Op het einde van de tocht hoort natuurlijk nog dessert met koffie! De eerste groep deelnemers start om 14 uur, het laatste vertrek is voorzien om 17 uur. De startplaats wordt meegedeeld bij aankoop van de tickets.

Geen opmerkingen: