maandag 9 juni 2014

Stem voor Kapellekesboom!

In het kader van het project ‘Buiten-gewone plekjes’ gingen de Antwerpse regionale landschappen en Landschapspark Zuidrand afgelopen maanden met de groene bezem doorheen 50 verrommelde plekjes in onze provincie. Ook Kapellekensboom kreeg een opknapbeurt. Als feestelijke afsluiter van dit project krijgen de mooiste ‘buiten-gewone plekjes’ van de provincie Antwerpen een heus feest cadeau. Het gemeentebestuur doet nu een oproep om ons favoriet plekje naar de overwinning te stemmen.

De omgeving rond Kapellekesboom heeft er lange tijd belabberd bijgelegen. Er waren problemen met zwerfafval (blikjes, drinkflesjes, plastic zakjes ...). De houten paaltjes rond eeuwenoude boom waren stuk, de omheining rond het skatepark kapot, de hondenweide vernield ... De Kapellekensboom is nochtans een eeuwenoude lindeboom, die onder meer vanwege zijn grillige vorm een begrip is in ons dorp. Oorspronkelijk werd de boom gebruikt als ontmoetingsplaats; er zijn vermoedens dat ook de schepenbank van Zelle er ooit heeft vergaderd.

PLANNING 2014
Het plekje rond de stokoude lindeboom aan ’t Kapelleke draagt een interessant stuk geschiedenis met zich mee. Zo interessant dat de regionale landschappen en het landschapspark samen met een erkend boomverzorger ter plaatste zijn gaan zien en samen met de gemeente hebben beslist, deze monumentale boom aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Zo zal er in de zomer een zuurstofmeting van de linde plaatsvinden. Dit onderzoek omhelst o.a. een bodemonderzoek (graven van profielkuilen en bodemanalyse) en een inspectie van de stam en kruin (meten van scheutlente, bladanalyse, omtrek en holten, indien mogelijk met picusmeting). Daarnaast zal er voor de maximale bescherming van deze linde een onderhouds- en herstelsnoei plaatsvinden. Beconcurrerende bomen rondom worden weggenomen om de kruin van de linde vrij te zetten. En in de directe omgeving wordt (stort)afval opgeruimd. De bestaande houten paaltjes rondom de boom zullen vervangen worden, zo blijft de boom en zijn wortelstel beschermd tegen overmatige betreding.

WIST JE DAT?
De Linde zie je vaak als solitair op een prominente plek in een dorp of stad. Ze wordt soms aangeplant op een bijzondere dag, als een soort herdenkingsmonument. Ook op binnenplaatsen van kastelen en in de buurt van een boerderij is vaak een Linde geplant. De Linde staat symbolisch voor bescherming en verbondenheid van de gemeenschap. Andere, minder algemene betekenissen zijn: rust en liefde, vrouwelijke gratie en schoonheid. De Linde is de heilige boom van de oude Germanen. Ze kan wel duizend jaar oud worden.

Mobiliseer dus vrienden, familie, kennissen en buurtbewoners zodat jullie in het najaar samen het glas kunnen heffen aan onze Kapellekesboom. De vijf plekjes die de meeste stemmen verzamelen, krijgen een gratis publieksevenement! Stemmen kan nog tot 31 juli via deze link.

Geen opmerkingen: