dinsdag 14 oktober 2014

Een Huirtuiteneir in Shanghai

In China is een delegatie van de stad Antwerpen gisteren begonnen aan haar bezoek van vier dagen aan Sjanghai, met haar 23 miljoen inwoners de grootste stad van China én meteen ook de grootste zeehaven ter wereld. Antwerpen en Sjanghai vieren de 30e verjaardag van hun nauwe economische en culturele samenwerking. In de 80-koppige Antwerpse delegatie zitten vertegenwoordigers van de stad, de haven, bedrijven en universiteiten. Eén van hen is Herenthoutenaar Maurice Helsen (CD&V), derde schepen in de ploeg van burgemeester Roger Gabriëls (GBL) waar hij onder meer bevoegd is voor lokale economie en middenstand.

U hebt Helsen gisteren ongetwijfeld in het journaal van de vrt door beeld zien flaneren. Maurice vertegenwoordigt in Sjanghai de firma Manuchar nv. Het bedrijf is naast de handel én distributie van chemische producten, meststoffen en additieven voor voedingsmiddelen en diervoeders, ook actief in de handel van (speciaal) staal, hout, papier, reserveonderdelen, farmaceutische producten en medische hulpmiddelen.
De missie naar Sjanghai is in vele opzichten een unieke gebeurtenis. Niet alleen is het de eerste keer dat Antwerpen een missie van deze omvang organiseert, het is ook voor het eerst dat de stad een dergelijk project opzet in samenwerking met het Gemeentelijk Havenbedrijf en Antwerp World Diamond Centre (AWDC). Het initiatief kan daarnaast rekenen op steun van de federale diplomatie, Flanders Investment & Trade en Toerisme Vlaanderen. Bovendien gaat het om een nu al geslaagde samenwerking met UAntwerpen, Antwerp Management School, essenscia en VOKA.
Tijdens de missie ontmoet de Antwerpse delegatie beleidsmakers en bedrijfsleiders uit uiteenlopende sectoren. Er worden verschillende formele samenwerkingsakkoorden tussen Antwerpen en Shanghai ondertekend. Zo zullen Memorandums of Understanding (MoU) worden vastgelegd tussen de steden Antwerpen en Shanghai, tussen de haven van Antwerpen en die van Sjanghai, tussen AWDC en Shanghai Diamond Exchange, tussen UAntwerpen en Shanghai Maritime University en tussen VOKA en het Chinees netwerk van ondernemingen. Ook in het kader van cultuur wordt een MoU ondertekend tussen het MAS en China Maritime Museum. En als Sportstad ondertekent Antwerpen tot slot een MoU met Shanghai University of Sport.

Geen opmerkingen: