zaterdag 27 juni 2015

Jef Meulemans is oudste actieve voetballer

Een plaatsje afdwingen in de archieven van de Belgische Voetbalbond kan op velerlei manieren. Je kan je à la Mitrovic op het hoogste niveau tot Gouden Stier buffelen. Of je kan, enkele reeksjes lager, een basisplaats afdwingen bij de veteranen van KFC Herenthout, zo’n anderhalve maand voor je je 78ste verjaardag viert. Dat laatste deed Jef Meulemans, een exploot waarmee hij zich de oudste, nog actieve voetballer van het voorbije seizoen mag noemen.

Dit verhaal begint met een mail van Jonas Heuts van de Voetbalfederatie Vlaanderen aan KFC Herenthout. Bij het overlopen van de cijfers van nog actieve leden, kwamen hij tot de vaststelling dat de oudste persoon die afgelopen seizoen nog gevoetbald heeft in KFC Herenthout actief is. “Het gaat over Jozef Meulemans, die op 22 november 2014, als basisspeler nota bene, een wedstrijd met de veteranen gespeeld heeft. Een wedstrijd die trouwens met 2-1 gewonnen werd. We zouden het leuk vinden mochten we dit als nieuwsitem op onze Facebook-pagina delen. Zien jullie dat zitten?” Natuurlijk zag secretaris Peter Horemans dat zitten. En hij contacteerde Jef Aerts, die een en ander vanop de eerste rij mocht meemaken ...

STRAFFE VERHALEN, LOOZA EN DUVEL
Tot twee keer toe stond Jef – Seppe voor de vrienden – op de ‘feuille’ van een officiële wedstrijd van de roodgroene oudjes. Dat hij één keer langs de kassa mocht passeren - de partij tegen Grobbendonk werd winnend afgesloten – was opmerkelijk. Zijn ploeg verzamelde in de hele campagne immers slechts tien punten. Al is dat voor Jef maar bijzaak. “Iedere woensdagavond een training kunnen meepikken, dat is o zo veel belangrijker.” Toeval of niet, op de dag dat wij deze reportage inblikken, prikt Jef er vier tegen het net. In van die kleine goaltjes!
Zijn ploegmaats kijken uit naar zijn komst, ook en vooral omdat Jef steevast enkele straffe verhalen in petto heeft. Na de douche volgt hij een vast stramien. “Eerst drink in een fruitsap, kwestie van de suikers aan te vullen en weer op kracht te komen. En dan ga ik voor een Leffe of een Duvel. Of dat niet vloekt met die looza? Mijn maag heeft er geen last van.” Jef bond de voetbalschoenen voor het eerst aan op zijn twaalfde, bij KFC Herenthout uiteraard. Op zijn 29ste verhuisde hij naar de aartsrivaal, bij Excelsior Bouwel zou hij het zes jaar uitzingen. Had het er alle schijn van dat hij zijn carrière zou afsluiten bij liefhebbersploeg FC Cambré, dan keerde hij op zijn 38ste terug naar de bakermat. “KFCH was pas gestart met een veteranenploeg en daar wilde ik bij zijn.”
Naarmate zijn generatie ouder werd, verhuisden de spelers één voor één naar de B-ploeg. Die bestond op de duur bijna uitsluitend uit stevige zestigers. Dat was ook weekblad Humo niet ontgaan. Zo’n twaalf jaar geleden besteedde het tijdschrift heel wat inkt aan deze krasse knarren. “Dat we zowat wekelijks onze bak vol kregen, kon ons niet schelen. We waren van huis weg en dronken achteraf een stevige pint.” Inmiddels is Jef de enige die nog overschiet van die legendarische B-ploeg, de laatste der Mohikanen. “Ik zou graag doorgaan tot mijn tachtigste”, zegt hij stellig, “al hangt dat aan een zijden draadje. We kampen met een nijpend spelerstekort, er zouden minstens vijf jonge krachten moeten bijkomen.” Wie dit leest en zich geroepen voelt, contacteert gewoon de secretaris van KFC Herenthout. (JA)Geen opmerkingen: