vrijdag 10 juli 2015

Viskeskermis

“Volleybalclub Herenthout trapt vandaag het mosselseizoen op gang”, schreeuwt RTV vandaag. Een beetje met de haren - of is het de baard? - getrokken natuurlijk, maar voor een keer mag het. Feit is dat op onze jaarlijkse Viskeskermis jong en oud kunnen genieten van échte Zeeuwse mosselen!

Voorzitter Steven Segerinck wordt door RTV opgevoerd als een echte mosselkenner. “Gemiddeld draaien we tussen de 500 à 550. En ge moet altijd ambitieus zijn: ik hoop vandaag 600 kilo te verkopen. Het is schitterend weer!” Hun buitenterras doet Steven zelfs dromen van 700 kilogram. “Ge moet altijd meer en meer denken”, zegt hij op RTV.
Volgens de reporter ter plaatse worden op Viskeskermis de eerste echte Zeeuwse mosselen verkocht. Iets wat Segerinck beaamt. “Wij hebben altijd het Goudmerk. Maar wat altijd heel belangrijk is, is dat ze heel goed gekuist worden. Bij ons wordt dat altijd door heel veel vrijwilligers gedaan. De baard en de oneffenheden worden er afgedaan. En de grootte zou toch wel een goeie drie, vier, zelfs vijf centimeter mogen zijn. Want soms zijn de mosselen wel heel lekker, maar toch een beetje klein.”

HAMMEN 8
Vis- en mosselspecialist Arijs is vorige week al gestart met de verkoop van de eerste bodemmosselen van één van de beste percelen in de Oosterschelde, de Hammen 8. De mosselen waren net bemonsterd in Yerseke en de eerste resultaten veelbelovend. Zaakvoerder Walter Arijs: “Het belooft een prachtig mosselseizoen te worden. De raad van kwekers in Yerseke zal bepalen wanneer effectief het mosselseizoen binnenkort van start gaat. Onze Jumbo- en Goudmerkbodemmosselen, die we nu al in primeur aanbieden, komen uit de beroemde percelen Hammen 8 in de Oosterschelde en de Duitse Wadden. Het percentage vis per kilo ligt nu al op zo’n 30 procent, dat is uitzonderlijk voor eind juni.”

TRADITIE
Viskeskermis, waarbij eenieder zich massaal op mosselen en gebakken haring stort, is typisch voor Herenthout en de regio rond de Grote Nete. Het ontstond rond 1935 en wordt gevierd op de eerste vrijdag na de kermis. De kermis op en rond de Niemandshoek en met ’t Schipke als centrum stond jarenlang gelijk voor de aanvoer van de eerste mosselen. Die werden vroeger per sleepboot aangevoerd.
Viskeskermis valt ook samen met de laatste werkdag in de bouwsector. Bijgevolg zakken heel wat bouwvakkers elk jaar massaal af naar de cafés op de grens van Herenthout en Bevel, om er vlak voor de grote vakantie aan het groepsgevoel te werken en de laatste strubbelingen weg te drinken. Op vrijdag zijn er fuiven in café Prinsenhof en ’t Kruiske, op zaterdag houdt de volleybal zijn traditionele Beachparty in de Keulemansstraat.
Naar verluidt is Viskeskermis groter dan het Palingfestival in Mariekerke. Nnieuws.be-reporter Ludo Coenen is alvast categoriek: “Het aantal ton mosselen en andere vis overtreft zeker dat van Mariekerke!”


De aankomst van de eerste mosselen aan ’t Schipke ... (Foto: Hilde Van Geirt, 2014)

Geen opmerkingen: