maandag 17 augustus 2015

G-judoka’s winnen gouden medaille op Special Olympics World Games

Van 25 juli tot 2 augustus werden in Los Angeles de Special Olympics Wereldzomerspelen gehouden, het grootste sportevenement ter wereld voor personen met een verstandelijke beperking. Onder de deelnemers ook een aanzienlijke delegatie van maar liefst 70 Belgen. G-judoka’s Nick Cuylaerts (Herenthout) en Greet Geboes (Olen) behaalden een gouden medaille. Beiden zijn lid van G-judoclub Mori-No-Otoko.

Het is feest bij Mori-No-Otoko. De Herenthoutse club mocht twee leden meesturen met de Belgische delegatie en beide atleten behaalden een gouden medaille.
Judoka Greet Geboes verlengde met succes haar titel. Ze was nochtans zonder grote ambities naar LA afgezakt, maar wel met de opdracht om haar eerste plaats van vier jaar geleden in Athene te verdedigen. De Olense kampioene werd ingedeeld in een poule van vijf met tegenstanders uit Ivoorkust, Zweden, Nederland en Groot-Brittannië. In de nacht van woensdag 29 op donderdag 30 juli won Greet al haar kampen en haalde zo voor de tweede keer op rij de gouden medaille binnen. Zowel voor vader en coach Jan Geboes, die meegereisd was, als Greet zelf was dit een onvergetelijk moment.
Het feestcomité van de Grensstraat in St.-Jozef Olen, waar de ouderlijke woonst van Greet gelegen is, verraste de atlete bij haar thuiskomst op 4 augustus met een heus straatfeest. Taverne ‘Den Hertog’ voorzag drankjes en hapjes, de buren zorgden voor de versiering en bloemen. De burgemeester van Olen trakteerde Greet op een Olens Boerke.

VERSLAG
Clara van Laer van Special Olympics Belgium: “Na een lange reis komt de Belgische delegatie toe in het typische Amerikaanse beachtown Hermosa Beach. We beleven er drie fantastische dagen. We worden als helden ontvangen en genieten van een picknick in the park, pancake breakfast georganiseerd door the fire departement, een namiddag aan het strand en een Mexicaans diner.”
Op 24 juli vertrekken we naar Los Angeles en trekken we in in onze studentdorm, onze verblijfplaats van de volgende dagen. Op 25 juli werden de spelen officieel geopend met de openingsceremonie. De judoka’s gingen nog niet direct van start met de competities. Op 26 juli gingen ze met z’n allen naar het healthy athletes program. Daar werden hun oren, ogen en voeten gecheckt en kregen ze elk een zonnebril en een paar mooie sportschoenen. De weging en een training stond de volgende dag op het programma. Iedereen zat mooi op zijn gewicht en het was een hele ervaring om met zo’n grote groep te trainen.”
“Op 28 juli vonden de testwedstrijden plaats. Hier werd het niveau van de atleten gecheckt via enkele valoefeningen, grepen en een kleine randori. Uiteindelijk was het zo ver. Woensdag 29 en vrijdag 30 juli kwamen onze Belgen in actie en we hadden direct prijs: twee keer goud voor Nick en Greet en twee keer brons voor Luc en Kris. Nick, Greet, Kris en Luc hebben dit fantastisch gedaan.”
“De volgende dag waren Julie en Steven aan de beurt. Ook zij brachten het er super van af met goud voor Steven en een zilveren medaille voor Julie. De judoka’s genoten van hun twee laatste dagen met een smile op het gezicht! Ze verkenden de omgeving en moedigden de andere atleten aan. Vooral de spontaniteit, de vriendschap, de fairplay en het enthousiasme van deze G-atleten zijn hartverwarmend en bewonderenswaardig en zorgen er telkens voor dat de Special Olympic Games een onvergetelijk avontuur zijn om nooit te vergeten en voor altijd mee te dragen in hun hart.”


(Foto’s: Gerbrand Van Uytvanck en Silvia Buysens)

Geen opmerkingen: