zaterdag 7 november 2015

Charel Cambré en Marc Legendre winnen Willy Vandersteenprijs

Op de Boekenbeurs in Antwerp Expo hebben Charel Cambré en Marc Legendre op woensdag 4 november de Willy Vandersteenprijs 2015 ontvangen voor het vijfde deel in de Amoras-serie. De prijs, een initiatief van Stripgids Turnhout en van het ARTES-project van auteursvereniging Sabam “onder de auspiciën van de erven Vandersteen”, onderscheidt het beste Nederlandstalige stripalbum van het voorbije jaar. De laureaten krijgen een geldsom van 5.000 euro en een tekening van de vorige winnaar, Simon Spruyt.

Voor het eerst in de geschiedenis gaat de Willy Vandersteenprijs naar twee stripmakers. “Aan de ene kant een stripscenarist met een paar decennia ervaring, die zowel humoristische als realistische strips op zijn palmares heeft staan. Aan de andere kant een van de beste tekenaars van zijn generatie, wiens werk zowel kwalitatief als kwantitatief grote indruk maakt”, stelt de jury.
Amoras is een eigentijdse spin-off van de stripreeks Suske en Wiske. De prijs gaat in het bijzonder naar het vijfde deel, dat verscheen onder de naam ‘Wiske’. In het album barst een ware apocalyps los op Amoras. De totale vernietiging van het eiland lonkt, evenals de ondergang van alle bewoners.
‘Amoras 5: Wiske’ haalde het dit jaar van ‘S1ngle: Fantasy’ van Hanco Kolk en Peter De Wit en ‘Elsje 8: Het kan maar zo zijn dat er hier sprake is van een nieuwe soort’ van Eric Hercules en Gerben Valkema. Volgens de jury, die bestaat uit onder meer stripauteurs en -journalisten, tonen de drie genomineerde strips aan dat “er ook vandaag sprankelende en vernieuwende dingen gebeuren in de wereld van de Vlaamse en Nederlandse kranten- en familiestrip”.
Het winnende album geeft volgens het juryrapport “een heel nieuwe interpretatie aan enkele klassiek geworden karakters”. De strips zijn bovendien bedoeld voor een ouder publiek dan de gewone rode reeks. “En dat allemaal met personages die ondertussen zeventig jaar oud zijn”, aldus niet-stemgerechtigd juryvoorzitter Helena Vandersteen, die de erven Vandersteen vertegenwoordigt in de jury. “De jury is ervan overtuigd dat Willy Vandersteen zelf érg blij zou geweest zijn met de winnaar van dit jaar.” (Bronnen: BELGA, deredactie.be, puurs.bibliotheek.be)Geen opmerkingen: