maandag 2 november 2015

Het Vergeten Slagveld

100 jaar geleden begon de Eerste Wereldoorlog. Die gebeurtenis wordt sinds 2014 herdacht met tal van initiatieven, ook in Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hulshout, Lier, Lille, Nijlen, Olen, Putte en Vorselaar. Met de publicatiereeks Het Vergeten Slagveld wil Erfgoedcel Kempens Karakter het lokale oorlogsverleden en -erfgoed extra in de kijker plaatsen.

Op de Nacht van het Kempens Erfgoed (23 oktober) werden twee nieuwe publicaties voorgesteld: ‘Kempisch noodgeld in WOI’ en ‘Vorsselaer in den Grooten Oorlog’. In het boek over noodgeld, bundelt Rudy Dillen het noodgeld in de Kempen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het is een mooi overzicht van biljetten en bons die tijdens de oorlogsjaren werden gebuikt, aangevuld met informatie over de samenstelling en de werking van de ‘plaatselijke hulpkomiteiten’. Het boek van Vorselaar kwam er naar aanleiding van de drukbezochte tentoonstelling in 2014 en vertelt over de gesneuvelden en oud-strijders van Vorselaar, maar ook over het dagelijks leven in de gemeente.

Beide boeken zijn te bestellen via kempenskarakter.be. ‘Kempisch noodgeld in WOI’ kost 20 euro, exclusief verzendingskosten; voor ‘Vorsselaer in den Grooten Oorlog’ betaal je 12,50 euro, exclusief verzendingskosten. Het boek over Vorselaar is ook te koop in het plaatselijke gemeentehuis.Verschenen al eerder in de reeks Het Vergeten Slagveld:
1. ‘Heistse gesneuvelde soldaten in de Eerste Wereldoorlog’
2. ‘Lier in de Groote Oorlog’
3. ‘Herenthoutse soldaten in de Eerste Wereldoorlog’

Geen opmerkingen: