vrijdag 6 mei 2016

Urbanus @ Clamotte

Het gaat hard voor Urbanus (****): vorig jaar nog op Pinkpop, gisteren op Clamotte Rock 20. Het lijkt wel of hij zichzelf opnieuw heeft uitgevonden. Met dank aan De Fanfaar.

Urbanus laat zich immers al een tijdje omringen door de Brusselse Nederlandstalige rockband De Fanfaar: jonge mannen die letterlijk “de gas doen brannen”. De groep werd in 2004 opgericht door de broers Jeroen (gitaar) en Sybren Camerlynck (bas). Een van de eerste nummers die ze ooit speelden en opnamen, was er eentje van Urbanus zelf. Het liedje in kwestie, ‘Gigippeke’, zorgde ervoor dat De Fanfaar ook gisteren hun moment de gloire kreeg.
Voor de rest gooide het viertal, dat naast de broers Camerlynck ook nog bestaat uit Tim Toegaert (gitaar) en Laurens De Schutter (drums), een rock- en bijwijlen zelfs een metalsausje over Urbanus’ klassiekers die in snel tempo op het publiek werden afgevuurd. Zo kreeg ‘Hittentit’ bijvoorbeeld in een spijkerjasje van Metallica aangemeten.
Na een carrière die ondertussen al meer dan 40 jaar overspant, is deze nieuwe wending een heuse verjongingskuur, zowel voor Urbanus als voor zijn publiek! In de volgelopen feesttent van Clamotte Rock genoten jong en oud met volle teugen. ‘Poesje Stoei’, ‘Madammen met een Bontjas’ en een operaversie van ‘Bakske Vol Met Stro’ werden dan ook massaal meegezongen.
En nonkel Urbanus was al helemaal in zijn nopjes. Oké, de mopjes tussendoor zijn (nog altijd) flauw, maar stiekem best wel grappig. Aan het begin van de show vertelde Urbanus bijvoorbeeld dat hij best wel wist dat hij maar de vervanger was van Guido Belcanto. “Alle madammen die gekomen zijn om een grijze bos haar te zien, mogen terug naar huis gaan”, grapte de éminence grise van de Vlaamse rockmuziek. Aan de andere hand prees Urbain zich gelukkig opnieuw voeling te hebben met de jeugd. “Gisteren nog zei iemand dat ik op Justin Timber leek!” Isolde Lasoen was jammer genoeg in geen weiden te spotten tijdens de knappe uitvoering van ‘Zetpilkar’. De drumster van Daan zat aan de noordpool het gat van een kameel te scheren.
Afsluiten deed het genie van Tollembeek met het onvermijdelijke ‘Ge Moogt Naar Huis Gaan’. De madammen - al dan niet in bontjas - die voor Guido B. waren gekomen, konden het nu écht afbollen. Fraai concert!

Eerder op de avond mocht pIE p.KLEIN (***) de muzikale spits afbijten. En de cabaret-punkers uit Hèst deden dat met verve en drums. Het aantal doortochten op de Hooifeesten/Clamotte Rock van de groep is ondertussen niet meer op één hand te tellen. Business as usual dus: sociaal engagement verpakt in grappige woordspelingen én aanstekelijke muziek, da’s het universum volgens pIE p.KLEIN. Een beetje Urbanus in het klein eigenlijk. ‘in de ban van de 80’s’ was een grappige ode aan de Europe’s, Culture Clubs, Nena’s en Depeche Mode’s van dertig jaar geleden. ‘pruimentijd’ werd dan weer opgedragen aan alle meisjes in de tent. Of dit uiteindelijk resulteerde in de favoriete bezigheid van de band - vrouwenborsten signeren - is niet meteen duidelijk. ‘de vrouw van guy’ tenslotte werd, gedragen door ‘The Sound of C.’, getrakteerd op een heuse confettiregen!

Het aantrekken van Urbanus heeft de organisatie alvast geen windeieren gelegd. Naar verluidt waren er gisteren om en bij de 1.000 betalende toeschouwers. Straks is het aan Grumpf, Bulls On Parade, Psycho 44 en Sons Of Lioth. Be there or be square!

Setlist pIE p. KLEIN >>> 1. pantalon // 2. resistent // 3. jezus heeft je lief // 4. el jefe // 5. den tango // 6. pruimentijd // 7. links/rechts // 8. in de ban van de 80’s // 9. postbode // 10. bordenbusiness // 11. free-style metselaar // 12. de vrouw van guy /// 13. dakikizin

Setlist Urbanus & De Fanfaar >>> 1. The Scratchin' Zwaantjes // 2. Vaarwel Theo // 3. Gladde Iolen / Quand Les Zosiaux Chantent Dans Le Bois // 4. Poesje Stoei / Madammen met nen Bontjas // 5. De Belastingscontroleur // 6. Wanhopië // 7. De Aarde // 8. Enter Sandman / Hittentit // 9. Bakske Vol Met Stro // 10. Gigippeke // 11. 1-2-3 Rikke Tikke Tik // 12. Zetpilkar // 13. Kodazuur /// 14. Ge Moogt Naar Huis Gaan


Foto: Laurence Verheijen.

Geen opmerkingen: