De 400 brandweermannen van brandweerzone Kempen kregen op maandag 21 november allemaal een nieuw pak. Alle zeven brandweerposten van de brandweerzone (Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Mol en Westerlo) komen vanaf nu met dezelfde interventiekledij naar buiten. De gekende zwarte pakken werden vervangen door geel-bruine exemplaren. Die zijn veel veiliger en zouden beter zijn voor de gezondheid van de brandweermannen. Om de gezondheidsrisico’s nog meer te verkleinen, voert Brandweerzone Kempen ook nieuwe veiligheidsprocedures in.
Deze serieuze investering past in het globaal preventieplan van onze brandweerzone. Bij de opstart van de brandweerzone in 2015 kreeg de veiligheid van de brandweermannen de hoogste prioriteit. Op donderdag 24 november werden de nieuwe pakken in de brandweerpost in Mol (Ambachtslaan) voorgesteld aan de pers. Tijdens de persontmoeting werd een demonstratie gegeven van de mogelijkheden van het nieuwe interventiepak.
HOGE EISEN
“Voor de keuze van de interventiekledij stelden we zeer hoge eisen op vlak van bescherming, zichtbaarheid, duurzaamheid van de materialen en comfort”, zegt majoor Filip Kenis.
Uiteindelijk kwam de interventiekledij van de firma Texport als beste uit de bus. Ook bij een evaluatie door de Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken, verschillende textiel- en brandlabo’s en de brandweerscholen kreeg deze interventiekledij de hoogste score. Texport is een wereldspeler en een absolute specialist op het gebied van brandinterventiekledij. De brandweer van Zweden en de korpsen van Berlijn en Madrid gebruiken dit unieke pak nu al.
ERGONOMIE, DRAAGCOMFORT EN BESCHERMING
Het gekozen interventiepak overtuigde door de uitstekende ergonomie en het draagcomfort, in combinatie met een zeer hoge beschermingsgraad bij interventies. Verder beschikt het pak over meerdere technische innovaties (zie technische fiche), zoals een ‘drag en rescue’-systeem dat het mogelijk maakt om een gewonde hulpverlener tijdens een interventie op een snelle manier te verplaatsen én een ICT-systeem dat de toestand van het pak (aantal brandinterventies, aantal wasbeurten ...) nauwkeurig kan opvolgen. De interventiepakken hebben een goudkleur. Deze lichte kleur maakt het mogelijk om vervuiling van het pak sneller vast te stellen. Bijkomende fluohesjes worden zo bovendien overbodig.
MINDER RISICO OP KANKER
Meerdere studies bewijzen dat brandweermannen een verhoogd risico lopen op kanker. Dit is te wijten aan de gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij brand en andere interventies. Het nieuwe interventiepak houdt 90% van de schadelijke stoffen tegen. “Om ook de resterende 10% tegen te houden voeren we – samen met de aankoop van de nieuwe pakken – nieuwe procedures in. Deze procedure beschrijft de noodzakelijke hygiëne van brandweermannen tijdens en na de interventie, alsook de regels voor het correct reinigen van de interventiepakken.” De afgelopen weken werd de nieuwe procedure toegelicht aan alle manschappen.
KOSTPRIJS
De kostprijs van één interventiepak bedraagt 899 euro (743 euro, excl. btw). Voor de volledige brandweerzone Kempen werd hiervoor een investeringsbedrag van 342.000 euro voorzien. “Deze investering is elke eurocent waard. Als maatschappij hebben we de plicht om de mensen die dag en nacht voor ieders veiligheid paraat staan, maximaal te beschermen”, besluit majoor Kenis.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten