woensdag 4 januari 2017

Vijf jaar cel voor schaar in gezicht

Vijf jaar cel. Dat is het verdict voor de man die meteen na zijn vrijlating een schaar in het gezicht van zijn stiefvader heeft geplant. De opgelegde celstraf is effectief uitgesproken. Een voorwaardelijke straf was wettelijk niet meer mogelijk als gevolg van het forse strafverleden van de betichte, Bart P. (41).

De 41-jarige Bart P. uit Herenthout zal ook de komende jaren achter de tralies vertoeven, een plaats waar hij ook de voorbije acht jaar al verbleef. De man had een gevangenisstraf van zeven jaar uitgezeten toen hij op 7 december 2015 werd vrijgelaten. Hij was onder meer in de gevangenis beland voor het toebrengen van zware slagen aan zijn moeder. Toch nam zijn moeder hem na zijn vrijlating weer in huis. De vrouw had gehoopt dat haar zoon in de gevangenis tot inzicht was gekomen, maar niets was minder waar. Op de avond van 8 december, amper dertig uren nadat hij de gevangenis was buitengestapt, ging zoonlief opnieuw door het lint. Nadat hij ladderzat van een cafébezoek was teruggekomen, sloeg hij zijn moeder tegen de grond en gaf haar nog enkele stampen. De vriend van de vrouw wilde tussenbeide komen, maar raakte daarbij zelf zwaargewond. Bart P. greep een schaar vast en stak er zijn stiefvader enkele keren mee in het gezicht. De steken kwamen net boven en net onder diens linkeroog terecht. Bovendien gijzelde Bart P. zijn slachtoffers nog drie uur lang.
De correctionele rechtbank in Turnhout tilde zeer zwaar aan de feiten. “De beklaagde heeft zich op uitzinnige wijze gedragen tegenover zijn moeder en haar vriend. Zij zijn gestoken met een schaar en vastgehouden onder doodsbedreigingen. Ook de agenten die ter plaatse kwamen, heeft de beklaagde bedreigd. Bovendien heeft hij zich weerspannig gedragen tegenover hen. De beklaagde zei dat hij zich niets kon herinneren van de feiten, maar hij wist wel te vertellen dat hij geprovoceerd was. Deze ongerijmde uitspraken raken kant noch wal.”
Bart P. bracht bovendien grote schade toe aan de politiecombi. Voor de combinatie van gijzeling, slagen en verwondingen aan zowel moeder als stiefvader, doodsbedreigingen, weerspannigheid èn vernieling krijgt P. vijf jaar effectieve gevangenisstraf.

Aimabele man
Geen voorwaardelijke straf, zoals gevraagd. De stiefvader hoopte dat de straf gekoppeld zou worden aan een contactverbod. Bart P. zelf rekende op een voorwaardelijke straf, gekoppeld aan een behandeling voor zijn alcoholverslaving. “Als hij niet gedronken heeft, is hij een heel aimabele en rustige man. Dat slaat echter helemaal om wanneer hij gedronken heeft. Er is een intensieve begeleiding voor zijn alcoholprobleem nodig”, zei zijn advocate tijdens de rechtszaak.
De rechter kon niet ingaan op dat verzoek. Een voorwaardelijke straf is ten eerste niet mogelijk wanneer vijf jaar wordt opgelegd. En zelfs bij een lichtere straf zijn voorwaarden onmogelijk in het geval van Bart P. Je kan onmogelijk nog een voorwaardelijke straf krijgen als je ooit al veroordeeld bent tot een celstraf van meer dan drie jaar. “De beklaagde verzocht op de zitting een straf met uitstel met in achtname van voorwaarden ten aanzien van het duidelijke alcoholprobleem”, zei de rechter. “Een straf met uitstel kan niet verleend worden door zijn eerdere veroordeling van 16 december 2008 tot een gevangenisstraf van 37 maanden, wat meer dan drie jaar is.”
Bart P. moet aan zijn stiefvader een schadevergoeding van 3.906 euro betalen. (Bron: Het Laatste Nieuws)

Geen opmerkingen: