zaterdag 25 februari 2017

Carnaval in Huis Driane

Ook in Huis Driane zetten ze met carnaval de feestneus op. Zo laten André Cambré (79) en Jan De Preter (36) nog tot 12 maart een klein stukje carnaval vanuit het stoetarchief tot leven komen in het Huis.

Stadsarchivarissen zijn er bij de vleet konden we onlangs in Gazet Van Antwerpen lezen. Zelfs krantenarchivaris is geen zeldzaam metier wist de reporter van dienst. Maar stoet­archivaris is wel degelijk een knelpuntberoep. Tot voor kort was André Cambré - in carnavaleske milieus genoegzaam bekend als ‘den Dré’- ’s lands enige stoetarchivaris. De wandelende encyclopedie krijgt tegenwoordig assistentie van dorps­genoot en stoeter Jan De Preter. Samen beheren de heren een collectie met meer dan 4.000 foto’s, programmaboekjes, affiches en collages. Van vrijwel elk archiefstuk spat het carnavalsplezier af. Hoewel carnaval voor André en Jan een ernstige zaak is.
“Voor ons is het elke dinsdag carnaval”, beweerde Jan in De Frut. “Dan komen Dré en ik samen om weer wat te ­speuren in de immense collectie.” De eerste keer dat ze afspraken, was Dré wel een beetje zenuwachtig. “Ik had namelijk nog nooit een blind date ­gehad.”
De twee stoetarchivarissen vullen elkaar perfect aan. “Dré vertelt veel en ik leer hem met de computer werken. Hij zegt wel eens dat hij het Oude Stoettestament schreef en dat ik nu zorg voor het Nieuwe Testament. Met het digitaliseren van de foto’s zijn we ondertussen ongeveer in de jaren 70 beland. Alle ­beelden bewaren we als back-up digitaal in een cloud, de carnavalscloud (lacht). Tijdens carnaval liggen we even stil, maar daarna doen we weer dapper voort.”

FOTOTENTOONSTELLING IN TOREKENSSCHOOL
Ook in Torekensschool loopt momenteel een fototentoonstelling over de stoet. De beelden worden aangevuld met diverse knipsels uit dag- en weekbladen. De organisatoren focussen op de laatste decennia zodat ook de jongere stoeters op zoek kunnen gaan naar zichzelf. Eén van de blikvangers op de tentoonstelling is een haast verkoold geldkistje. Een relikwie dat overgebleven is na de alles verwoestende brand in het kledingmagazijn vorige eeuw. De tentoonstelling kan bezocht worden op zaterdag van 14 tot 20 uur en op zondag van 11 tot 20 uur. Op de stoetdagen is de tentoonstelling niet toegankelijk.


Foto: Joren De Weerdt.Geen opmerkingen: