vrijdag 4 augustus 2017

Memorial Museum Passchendaele 1917

Het Memorial Museum Passchendaele 1917 brengt op een aangrijpende en aanschouwelijke manier het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog met bijzondere aandacht voor de Slag van Passendale. Deze slag uit 1917 staat bekend als één van de gruwelijkste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog, met meer dan een half miljoen slachtoffers voor een terreinverschuiving van slechts acht kilometer. ‘Passchendaele’ werd niet alleen een begrip in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, het werd ook het symbool van de grote zinloosheid van het oorlogsgeweld in al zijn gruwel.

Het Memorial Museum Passchendaele 1917 combineert de interactieve opstelling van een eigentijds museum, met het uitzonderlijke belevingsaspect van de Dug-out & Trenches. Het museumgedeelte brengt een overzicht van de vijf slagen bij Ieper, waaronder de Slag van Passendale. Aan de hand van historische voorwerpen, authentieke brieven, affiches en andere documenten, uniformen van de verschillende legers, videofragmenten ... krijgen groot en klein zicht op hoe het leven op en rond de slagvelden moet geweest zijn. De interactieve elementen doorheen de hele museumopstelling zorgen ervoor dat ook de kinderen geboeid kennismaken met dit stukje geschiedenis.
Het bezoekerscircuit gaat vervolgens verder via de unieke Dug-out Experience. Als bezoeker ontdek je er hoe de Britten in 1917 ondergronds gingen leven. Een beklemmende belevenis die een onthutsend beeld schept van de erbarmelijke en claustrofobische leefomstandigheden destijds. Afsluiter van het bezoek is de waarheidsgetrouwe reconstructie van Duitse en Britse loopgraven waarlangs originele schuilplaatsen nagebouwd werden. Proef het beangstigende gevoel dat de soldaten overviel toen zij hier ‘gevangen’ zaten. Een aangrijpend bezoek dat je verkenning van de oorlogssites in de omgeving alleen maar zal verrijken.
Het kasteeldomein van Zonnebeke, waarop het MMP 1917 en de Toeristische Dienst gelegen zijn, vormt het ideale vertrekpunt voor een ontdekkingstocht langs de slagvelden van 1917. Het nabijgelegen imposante Landhuis ‘Villa Zonnedaele’ herbergt de thematische expo ‘Passendale, landschap in oorlog’ over de cruciale rol van het verwoeste landschap tijdens de Slag bij Passendale. Beide legers moeten noodgedwongen hun tactieken, aanvalsmethoden en logistiek aanpassen. Ook de impact op de gewone soldaat, zowel fysiek als psychologisch, is enorm. (Bron: riebedebie.be)

Op 14 oktober 2017 herdenkt GoneWest de Slag bij Passendale. Tom Barman (dEUS) zal hiervoor een avondvullend programma creëren met verschillende gastartiesten. Barman kreeg de opdracht om een samenwerking aan te gaan met een Britse/Commomwealth artiest/band om zo nieuw werk te creëren rond het ruime thema WOI. Naast deze opdracht, krijgt Barman de artistieke vrijheid om meer experimentele stukken te maken; waarin er ook ruimte blijft voor gekend, bestaand werk, bijvoorbeeld van zijn band Taxiwars.

Waar >>> Berten Pilstraat 5/A, 8980 Zonnebeke
Wanneer >>> Elke dag open van 9 tot 18 uur. Laatste toegang om 16u30
Info >>> T. +32 (0)51-77.04.41 • E. info@passchendaele.be

Geen opmerkingen: