Druk, druk, druk: je kon zondag op het terrein van het Vogelopvangcentrum (VOC) in de Langstraat letterlijk over de koppen lopen. Maar de échte vedetten van de open dag in het VOC waren een oehoe en een bever.
Ook de vrijwilligers hebben het de afgelopen weken superdruk gehad - onder andere met de vrijlating van vogels die als kuikens tijdens het broedseizoen werden binnengebracht - en wisten eigenlijk niet wat eerst doen. En om dan nog zo’n open deur te organiseren: chapeau! Of om het met de woorden van één van de 3.500 (!) bezoekers te zeggen: “Respect voor alle vrijwilligers en personeel die zich inzetten voor de dieren die ze opvangen!”
BOBBEJAANLAND
In het VOC verblijft momenteel een jonge oehoe. “Hij moet nog een maand of drie op zijn vrijlating wachten”, vertelde Bart Simons, een van de drie vaste krachten van het Vogelopvangcentrum, vorige week in Het Nieuwsblad. “We zullen hem loslaten in een natuurgebied, wellicht in de Ardennen, dat gebeurt in overleg met het Agentschap voor Natuur en Bos.”
Als de tweede grootste uilensoort ter wereld (het dier kan tot 75 cm groot worden) leeft de oehoe vooral in de uitgestrekte bossen van Scandinavië, Centraal-Europa en Eurazië, maar ook in de Ardennen kun je hem zien. Meestal vindt hij daar een nestplaats in een rotswand. Ook het exemplaar dat in het VOC als kuiken werd binnengebracht, kwam uit een rotswand, de enige in de Kempen: die van de betonnen waterval bij Bobbejaanland. Zijn moeder had blijkbaar in het voorjaar van een paar dagen zonder water gebruik gemaakt om er een nest te bouwen. Tot iemand de kraan weer opendraaide en medewerkers van het pretpark moeder oehoe kletsnat in de onderliggende vijver vonden. Het VOC vond er ook nog een levend jong. “En dat is de uil die we hier nu grootbrengen”, zegt Bart. “De moeder hebben we enkele weken geleden al vrijgelaten. Het was echt een wild exemplaar, beslist geen ontsnapte oehoe van een valkenier. Het is de eerste die we hier binnenkregen.”
BEVER
De tweede primeur zit verderop in een hok aan een twijg te knagen: een jonge bever, die vanuit een kanaal in Leuven werd aangevoerd. “Waarschijnlijk te ver afgedreven van zijn ouders”, weet Bart. Als hij binnen enkele maanden groot is, wordt hij vrijgelaten bij een beverkolonie in Nederland.”
SUBSIDIES
Het VOC krijgt jaarlijks zo’n drieduizend dieren binnen en dat cijfer stijgt elk jaar. “Maar onze subsidies stijgen niet mee”, zegt Bart. N-VA Herentals had daarom op de gemeenteraad van dinsdag 5 september een voorstel klaar om het vogelopvangcentrum financieel te steunen. “Gemeenten die op grondgebied VOC Neteland liggen, moeten bijdragen aan de werkingskosten”, vindt de partij. “Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herenthout en Berlaar doen dat al. Omdat er ook veel gewond wild op het grondgebied van Herentals in het VOC Neteland wordt opgevangen, is het niet meer dan normaal dat ook onze stad bijdraagt, 1.000 euro minimum”, vindt raadslid Hubert Vanooteghem. (Bron: Het Nieuwsblad)
Om extra centen binnen te halen, organiseert het VOC op 27 oktober 2017 opnieuw een algemene quiz. Deelname kost 15 euro per ploeg (max. 5 personen). De opbrengst van de quiz gaat integraal naar de werking van VOC Neteland. Inschrijven kan via jef_marie@telenet.be.
De torenvalken, buizerds, steenuiltjes, ... stonden te klapwieken om weg te vliegen tijdens de talrijke vrijlatingen ...
... het educatief team om waterdiertjes te zoeken of een braakbal te pluizen en de duizenden bezoekers een woordje uitleg te geven tijdens de rondleidingen en in het educatieve spelbos.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten