Peer Stoet, de mascotte van de oudste carnavalsstoet van het land, is gisteren verhuisd van Herenthout naar Herentals. Het rieten geraamte van de reus heeft immers last van de memel en is dus dringend aan vervanging toe. Een opdracht die enkele studenten aan het kOsh graag op zich nemen.
Elk jaar wordt Peer Stoet gedragen met de carnavalsstoet van Herenthout, maar de vereniging is ongerust dat hun pronkstuk het niet lang meer zal volhouden. “We gaan hem een nieuw geraamte geven want nu is het in hout en we gaan het laten maken in aluminium”, zei Jos Raeymaekers gisteren op RTV. “In het hout zit de memel en dat zou binnen enkele jaren gewoon dooreen vallen. Nu gaan we het in aluminium maken zodanig dat het nog verschillende tientallen jaren kan meegaan.”
EINDWERK
De leden van Peer Stoet zullen het geraamte niet zelf onder handen nemen. Vandaag verhuisden ze de reus het naar de kOsh-campus in de Scheppersstraat in Herentals. Daar zullen een aantal leerlingen van de lasafdeling het aluminium geraamte maken als deel van hun eindwerk. “Als ze weten dat het project dat ze maken, gebruikt wordt en elk jaar met de stoet zal rondgaan, dan motiveert dat wel”, zegt leraar lassen Luc Biesmans.
Het plan is al uitgetekend en de laatstejaarsstudenten Jarne Helsen en Ben Verstappen van 6LC (lassen constructie) zien de uitdaging dan ook volledig zitten. “Het is een heel mooi project en we zijn benieuwd naar het eindresultaat”, zeggen ze. Of het aluminium de constructie een stuk zwaarder gaat maken, kunnen de jongens momenteel niet inschatten maar ze verwachten geen groot verschil. Volgens leerkracht Peter Van Hove gaat het aluminium geraamte even zwaar wegen als het rieten.
DUWEN OF TOCH HUPPELEN
Er staan trouwens al enkele jaren wielen onder de reus nadat de handgrepen om de constructie op de schouders te torsen het hadden begeven. “Helemaal aangekleed en met instrument woog de reus vroeger zo’n 55 kilogram. Een volwassen man kan dat perfect aan”, weet Raeymakers, die de reus begin deze zomer nog begeleidde met Levensloop. “Het zou leuk zijn als we straks opnieuw een reus hebben die kan gedragen worden. Zo’n drager kan de reus wat op en neer laten huppelen dat is veel plezanter dan rijden.”
De gerestaureerde reus huppelt (?) op 11 februari voor het eerst door de straten van Herenthout. Al zullen wij er niet veel van zien, aangezien het geraamte verscholen zal zitten onder zijn zwarte kostuum.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten