vrijdag 22 december 2017

Jezeke is geboren in een buggy zonder stro!

Urbanus schopte eind jaren zeventig, begin jaren tachtig tegen menig heilig huisje. Met zijn filmpje over het laatste avondmaal in 1980 bijvoorbeeld, maar ook met zijn hitsingle ‘Bakske Vol Met Stro’. Achtendertig jaar later zorgt het eeuwenoude kerstverhaal opnieuw voor beroering en wel in ons eigenste dorp. De moderne kerststal van de lokale Landelijke Gilde wordt immers niet door iedereen gesmaakt.

De kerststal aan de kerk wordt in een nieuw jasje gestoken en Jeugdatelier Matsijs (JAM) helpt hier graag aan mee. De JAM-make-over van het Bijbelse succesverhaal maakt liefhebbers van een traditionele kerststal echter kribbig. Op het eerste gezicht is een en ander inderdaad ongewoon: ‘kinneke Jezus’ ligt niet in een bakske vol mét stro, maar in een ... buggy zónder stro.
Het Nieuwsblad ging op onderzoek en trof in de stal enkele jonge kunstenaars van JAM aan die aan een Bijbelse muurschildering werkten. “Van ontwerp tot uitvoering kost dit tafereel ons veel werk, zaterdag schilderden we tot middernacht. De meeste passanten reageren positief, af en toe verzucht een voorbijganger: ‘Is dit een stal?’ Op sociale media krijgt JAM de volle laag, terwijl wij dit project realiseren op aanvraag,” zucht Jenthe Daneels van JAM.

ETALAGEPOPPEN
Uitvoerder van de stal is al twee decennia de lokale Landelijke Gilde. “Wie kritiek geeft, heeft misschien geen tijd gevonden om het hoofd daadwerkelijk eens binnen te steken”, zegt bestuurslid Jef Moens in de krant. “In de stal hangt een spreuk in het Algemeen Herenthouts waarin de essentie van onze nieuwe aanpak staat. Onze stal staat ver van de traditionele stal, en dat is exact de bedoeling. De oude beelden waren versleten, dus vervingen we de heilige familie door moderne etalagepoppen. Jozef draagt een jeansbroek, en Maria is een eigentijdse meid. We stoppen het eeuwenoude verhaal letterlijk in een hip jasje. De levende dieren gingen eruit, dat is niet meer van de tijd. Er staan niet langer herders, omdat wij zelf allen herders zijn. En koningen komen ook niet langs, want in het dorp zijn al wijzen genoeg.”
Provinciaal coördinator Jelle Claes looft de frisse aanpak van onze Landelijke Gilde. “Landelijke verenigingen bouwen vaak traditionele stallen waarmee niets mis is. Herenthout is een uiterst creatieve afdeling. Wat ik bewonder want stilstaan is achteruitgaan. Een vereniging die zich vastrijdt in kaartspelen en teerfeesten bereikt geen nieuw publiek. Herenthout reikt op een pittige manier de hand naar jongere generaties.”
De Herenthoutse gelovigen blijken minder tolerant. “Schandalig! Van wie is dit idee eigenlijk? Ik ga eens nen brief naar onze bisschop schrijven met de vraag dat hij er is naar komt zien!”, klinkt het strijdvaardig.

GEEN RICHTLIJNEN
Da’s een idee! Hallo bisdom? “Er bestaan geen richtlijnen voor kerststallen”, bevestigt Olivier Lins, woordvoerder van bisdom Antwerpen. “Christenen geloven in een God die mens is geworden in een breekbaar kind in een arm gezin. De Bijbel stipuleert dat Jezus geboren is in een voederbak voor dieren. Doorheen de eeuwen gaven gelovigen het geboorteverhaal vorm. Dé vraag is: is Jezus vandaag welkom in onze samenleving? Herkennen we Hem in armen en mensen in nood?”
De Landelijke Gilde nodigt de bisschop graag uit om te komen kijken. “We hadden commentaar verwacht vanuit de Kerk, maar het parochieteam zit op onze golflengte. Kerkgangers vinden het fantastisch dat het kerstverhaal opnieuw in de kijker staat. Wij broeden al op ideeën voor volgend jaar. Wie zegt trouwens dat kindje Jezus blank moet zijn?”
Wel ja! God is a dj. En misschien wel een vrouw!?!

BABYBORREL
En er is meer! De Landelijke Gilde nodigt iedereen namelijk uit op een ... babyborrel. ‘Met fierheid melden Maria en Jozef de geboorte van hun zoon Jezus’, staat op de uitnodiging, met vrijblijvende cadeautip!
“We hopen dat dorpsgenoten afzakken met cadeaus voor de pasgeborene”, zegt bestuurslid Frans Poelmans. “Het plein voor de stal wordt een ontmoetingsplaats, met op kerstavond een échte Maria en Jozef. Alle geschenken doneren wij aan de minderbedeelden in ons dorp.”
Alle parochianen zijn welkom op de babyborrel, op zondag 24 december na de gezinsviering van 18 uur aan de hippe kerststal ... (Bron: Het Nieuwsblad)Geen opmerkingen: