zaterdag 2 december 2017

Lanscap legt boeken neer

Tuincentrum Lanscap bvba op de Nijlensesteenweg 262 legde afgelopen week zelf de boeken neer bij de rechtbank van Koophandel. Het bedrijf, dat uit het vroegere tuincentrum Peeters-Vervoort herrees, kampte met een hoge investeringskost en aanhoudend slecht weer bij de opstart.

Ondernemer Nick Dams (60) had op zijn lauweren kunnen rusten, maar verkoos in 2014 zich nog eenmaal te ‘smijten’: hij nam het tuincentrum over van Paul Peeters, die de bekende boomkwekerij annex tuincentrum al uitbaatte van in 1978, maar voor zijn bedrijf in eigen familie geen opvolger vond. Peeters bleef wel nog een tijd aan de zijde van de nieuwe ‘patron’ als adviseur, voornamelijk om zijn kennis over planten door te geven.
Doordeweeks werd ‘Lanscap’ niet. De totaal vernieuwde inkom van het tuinarchitectuur- en tuinaanlegcentrum werd een verkleinde kopie van het Barcelona­paviljoen, een beroemd gebouw dat destijds werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling in Barcelona in 1929. Het origineel werd ontworpen door de vermaarde Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe.

GENEKT DOOR HET WEER
Maar het bedrijf kreeg nog voor de verhoopte start in 2015 met vertraging af te rekenen, veroorzaakt door het weer. Het werd pas erg toen Lanscap zijn eerste plantseizoen de mist zag ingaan, omdat het voorjaar 2016 helemaal verzoop en de onderneming, ondanks een vol orderboek, haast nergens aan de slag kon om tuinen aan te leggen. De machines konden immers niet in de verzopen gronden werken. “Op die manier hikte ik al meteen tegen de hoge investeringskost van 2 miljoen euro aan”, zegt Nick Dams in Gazet Van Antwerpen.
De ondernemer vocht terug en begon met nieuwe moed aan 2017, maar moet nu toch de handdoek gooien. “De voornaamste leveranciers en het personeel zijn betaald, de curator zal de bankschulden moeten vereffenen.” Curator Paul Van Rompaey bevestigt dat de voornaamste schuldeiser de bank is. Hij zal nu op zoek moeten naar een overnemer.

UITVERKOOP
Paul Van Rompaey ziet dat laatste niet zo somber in. “Het gaat hier over een heel mooi domein van bijna 5 hectare, dat perfect onderhouden is en bovendien een prachtig gebouw huisvest. Alle vergunningen zijn ook in orde. Ik denk dat het geen onmogelijke opdracht is om hier een overnemer voor te vinden. Ik zal nu eerst het hele dossier doornemen. Pas dan zullen we beslissen of er eventueel een uitverkoop komt, want naast tuinaanleg en -onderhoud had de zaak nog een grote winkel en natuurlijk heel wat bomen en planten in de serres.”
Voor het personeel wordt naar een overgangsregeling met interimcontracten gestreefd. (Bron: GVA)

Geen opmerkingen: