donderdag 14 december 2017

Ondertussen in de gemeenteraad

Records zijn er deze keer niet gebroken, maar de gemeenteraad van afgelopen maandag werd omstreeks 0.30 uur op vraag van raadslid Jan Van Dyck (S.A.M.E.N.) wel geschorst en op dinsdagavond om 18 uur hervat. Dat gebeurde evenwel zonder een drietal raadsleden van Eenheid, die zich niet konden vinden in deze manier van werken.

De belangrijkste agendapunten op de laatste gemeenteraad van 2017 waren de aangepaste meerjarenplanning en het budget 2018. Beide punten bevestigden wat door de oppositie werd gevreesd. “Deze meerderheid heeft grootse beloftes gemaakt die ze niet kan waarmaken”, zegt Sander Ooms (Eenheid). “Hoewel iedereen wist dat het financieel niet haalbaar was wat er allemaal werd beloofd, bleven de beloftes budget na budget aangehouden als ‘haal- en realiseerbaar binnen deze legislatuur’.”
De uitvoering van de projecten Serneels, Verheyen en de nieuwe kinderclub botsten echter op de financiële realiteit en worden nu volledig doorgeschoven tot na de verkiezingen. “Blijkbaar hebben het prijskaartje van de nieuwe voetbalkantine en voetbalterreinen en de sterk tegenvallende verkoop van de bouwgronden aan de Cardijnlaan het schepencollege verplicht doen landen ...”, weet Ooms.
Bovendien kondigde GBL-schepen Herman Dom de acute betalingsproblemen van KFC Herenthout aan. De voetbalclub zou haar facturen niet kunnen betalen en aankijken tegen een schuldenlast van meer dan 100.000 euro. Nog volgens schepen Dom zou de voetbalclub daarom aan de gemeente om dringende hulp hebben gevraagd, namelijk een borgstelling bij de bank.

GEEN TIJDVERSPILLING
Dat de gemeenteraad op vraag van Van Dyck werd geschorst terwijl er nog maar één agendapunt te stemmen viel, werd niet meteen op gejuich onthaald. “Ook wij vonden dat vreemd”, reageert burgemeester Patrick Heremans (GBL) in Het Laatste Nieuws. “We dachten dat het budget voor 2018 een formaliteit zou worden, maar toen stelde raadslid Jan Van Dyck opeens voor om de gemeenteraad dinsdag voort te zetten omdat hij het budget punt per punt wilde bespreken.”
Voor de maandagvergaderingen werd op vraag van de oppositie echter vooraf afgesproken dat deze maar tot middernacht zouden duren. “Om half een wou de voorzitter nog het laatste punt aanvatten. Ik wees er op dat de gestelde eindtijd al verstreken was en dat verdere bespreking nog meer dan anderhalf uur zou in beslag nemen, zoals in 2016”, verdedigt Van Dyck zich.
Wat de inhoud betreft waren de beide vergaderingen volgens Van Dyck zeker geen tijdverspilling. “In elk geval saboteerde niemand de gemeenteraad en was er zelfs geen extra gemeenteraad. De gemeenteraad van maandag werd onderbroken en op dinsdagavond verdergezet, zoals trouwens in 2015 en 2016 gebeurde. Alleen werd het tijdstip van de verderzetting dit jaar bijzonder ongelukkig gekozen.”

PROTEST
Behalve Van Dyck was enkel nog Stijn Raeymaekers (Eenheid) aanwezig. Uit protest bleven raadslid Sander Ooms en twee andere raadsleden van Eenheid afwezig. “Wij kunnen ons niet vinden in het budget en het meerjarenplan, want de meerderheid is haar beloftes niet nagekomen. We staan ook niet achter de beslissing van raadslid Van Dyck, maar het feit dat de gemeenteraad zo lang duurde, is te wijten aan de meerderheid, aangezien we veel vragen hadden over de projecten die vertraging opliepen”, aldus Ooms.
Ook de zitjes van Ben Verhaegen (N-VA) en de onafhankelijke Marie Peeters bleven leeg. In het geval van Peeters was dit door ziekte.
Uiteindelijk geraakte het budget voor 2018 wel goedgekeurd. De twee aanwezige oppositieleden onthielden zich.

Geen opmerkingen: