woensdag 17 januari 2018

Deze genomineerden maken kans op de Cultuurprijs

De stemmen voor de Cultuurprijs 2017 zijn ondertussen al geteld, maar de Cultuurraad houdt haar laureaat angstvallig geheim tot op het jaarlijks gala van de cultuur- en jeugdprijzen, nu zaterdag 20 januari in GOC Ter Voncke. Peter Hens, MinC en de auteurs Frans Schellekens en Luc Vancampenhout maken kans op de prijs.

Omdat er bij de eerste stemronde geen absolute meerderheid werd bekomen door een van de vier genomineerden, moest een tweede kiesronde uitsluitsel brengen. De bepaling van de winnaar van de Cultuurprijs gebeurde dit jaar trouwens opnieuw door het bestuur van de raad, aangevuld met evenveel andere leden van de Algemene Vergadering. Deze laatsten werden willekeurig getrokken uit de globale lijst van leden van de Algemene Vergadering die geen deel uitmaken van het bestuur. Nieuw dit jaar was dat er voor het eerst elektronisch gestemd kon worden.

AND THE NOMINEES ARE ...
Stand-upcomedian Peter Hens nam in het najaar deel aan de talentenjacht ‘Voor de leeuwen’ op één. Hij werd geselecteerd als een van de acht finalisten uit meer dan 100 inschrijvingen, op zich al een hele prestatie. Een vakjury rangschikte Hens met zijn sappige Huirtuits dialect in de top 8 van alle inzendingen. “Het is trouwens een misvatting dat cabaret en - bij uitbreiding - humor makkelijk en mindere kunstvormen zijn”, aldus supporter van het eerste uur Maxime De Ceulaer. “Mensen laten lachen is niet alleen aartsmoeilijk, het is in deze tijd ook bewonderenswaardig!”

De concertorganisatoren van MinC werden door het bestuur van de Cultuurraad genomineerd. Na de succesvolle Unplugged Sessions kwam MinC in 2017 op de proppen met een gloednieuw concept: The Rebirth Of Cool, een liveconcert met bijhorende exclusieve afterparty. Met de muziek van Stevie Wonder, Prince, Amy Winehouse en Luke Walter Jr. stond telkens een andere topartiest centraal. Enige constante tijdens deze tributeconcerten was de zevenkoppige Bobby James Family; voor de stem werd telkens een andere gastzanger aangetrokken. Na de concerten werd de gezelligheid verdergezet in een café, waar bekende en minder bekende dj’s voor de nodige afterbeats zorgden. “MinC heeft met dit nieuwe concept zichzelf een beetje opnieuw uitgevonden en verdient daarom de Cultuurprijs”, klinkt het bij de Cultuurraad.

Frans Schellekens nomineerde zichzelf voor de dichtbundel ‘Een Stil Moment Van Geluiden’. In de bundel maken de gedichten een reis door de tijd. Rijpe zinnen beschrijven de strenge menselijkheid en soms de onzin van onze wereld. Tegelijkertijd weten de woorden onze zachtste sentimentele waarden aan te raken. Mens, natuur, normen en waarden staan in aparte delen centraal. Schellekens is een rasechte Kempenaar afkomstig uit Vosselaar. In zijn werk is de Kempense natuur nooit ver te zoeken en wordt de diepe kracht van woorden niet geschuwd.

Auteur Luc Vancampenhout tenslotte werd door de bibliotheekcommissie voorgedragen voor de roman ‘De Fantoomgod’. In het boek heeft neurochirurg Lars De Ruyter een heftige aanvaring met godsdienstfanaat Roel Vanhecke, de spirituele leider van een groep mensen die een bijna-doodervaring hebben beleefd. Met ‘De Fantoomgod’ schreef Luc Vancampenhout de eerste Vlaamse roman over het conflict tussen hersenwetenschap en godsdienst. Luc Vancampenhout schreef na zijn met de debuutprijs bekroonde eersteling ‘Bijna tot La Mancha’ nog vier romans. Daarna volgde een lang verblijf in de wereld van film en televisie, waar hij uitgroeide tot een topscenarist (o.a. ‘Thuis’ en ‘Witse’). Vancampenhout is laureaat van de Prix Genève-Europe, een scenariowedstrijd georganiseerd door de European Broadcasting Union, voor het scenario van een televisiefilm over het leven van de Joodse zanger Joseph Schmidt.

Geen opmerkingen: