donderdag 18 januari 2018

Herenthoutenaar naar India voor ’s werelds grootste kookwedstrijd

Koksleerling Yannick Haast (16) uit Olen en coach Mathias Van Soom (24) uit Herenthout vertrekken samen naar India om er België te vertegenwoordigen tijdens de vierde editie van Young Chef Olympiad, de “grootste kookwedstrijd voor studenten op planeet aarde”.

De kookwedstrijd vindt plaats van 28 januari tot en met 2 februari. Leerling-koks uit vijftig landen nemen het achter het fornuis tegen elkaar op.
Olenaar Yannick Haast vertegenwoordigt in India ons land. Hij zit in het zesde jaar van zijn opleiding aan Sint-Jozef in Geel. “Yannick is uit onze groep leerlingen gekozen omdat hij voor deze wedstrijd de beste capaciteiten heeft”, weet chef-leerkracht Mathias Van Soom. “Hij heeft al heel wat keukenervaring opgedaan in grote restaurants en is het best in staat om onder stress te werken. Dat heb je wel nodig als je op zo’n internationaal forum aantreedt.”

10.000 EURO
De 10 beste koks koken de finale in Calcutta. De winnaar krijgt naast de eer ook een geldprijs van 10.000 euro. Bij winst is dat bedrag dan bestemd voor de school.
Voor Sint Jozef Geel is het aantreden van het duo Haast en Van Soom meteen de eerste deelname aan de prestigieuze wedstrijd. En bij zo’n internationaal treffen mogen de nationale gerechten van de verschillende deelnemers natuurlijk niet ontbreken. De dag voor de finale wordt er met z’n allen gekookt in een hotel in Calcutta. “Inderdaad, wij bereiden er ... stoofvlees. Maar omdat het rund in India een heilig dier is, gebruiken we varkenswangetjes. Het is een heel tof gerecht”, klinkt het.


Herenthoutenaar Mathias Van Soom (links op de foto) en Yannick Haast. Van Soom, zelf amper 24, geeft sinds dit schooljaar les. In een niet zo ver verleden stond hij in de keuken van Het Land in Berlaar en Haute Cookure in Malle. (Foto: Ho)

Geen opmerkingen: