woensdag 14 februari 2018

“Zulke toestanden horen niet bij carnaval”

Een aanvankelijk rustige Nacht van Herenthout is op verschillende plaatsen geëindigd met vandalisme. Vooral brievenbussen en distributiekastjes moesten eraan geloven. “Een bijzonder spijtige zaak”, zegt burgemeester Patrick Heremans (GBL) vandaag in Het Nieuwsblad.

Voor de Nacht van Herenthout, het traditionele carnavalsbal op maandagavond, daagden ongeveer 1.500 feestvierders op. “Dat waren er een 300-tal minder dan vorig jaar en tijdens het bal en de fuif is er niet één incident geweest”, weet Heremans.
Onze burgemeester stond tijdens de feestnacht voortdurend in contact met de politie. “Ook het afsluiten van het bal rond 5 uur, vaak een moeilijk moment omdat sommigen dan nog willen verder feesten, ging vlot.”

BRIEVENBUSSEN
De Nacht van Herenthout bleek dus goed verlopen, tot er gisterenmorgen verschillende baldadigheden aan het licht kwamen. Op Boeyendaal werd van een zestal kleine distributiekastjes de plastic kap verwijderd en meegenomen. Andere kappen werden geforceerd. Een deel van de ‘buit’ werd wat verderop teruggevonden.
Op de Itegemse Steenweg werd een mobiel toilet omver gekieperd en brievenbussen omver getrokken. “Ik heb helemaal niets gehoord”, zegt bewoonster Louisa Van Mol. “Het is al de derde keer dat mijn bus ’s nachts wordt plat gelegd. Gelukkig is het een vrij stevig exemplaar en zal het met opnieuw recht te zetten ook nu weer opgelost zijn.”
Aan Uilenberg had Frans Op de Beeck minder geluk. Zijn brievenbus ligt in frut vaneen. “Rond half vijf vanochtend heb ik lawaai gehoord op straat”, bevestigt een buurtbewoonster. “Maar tijdens het carnaval is dat niet echt uitzonderlijk en daarom ben ik er ook niet voor opgestaan. Dit zou toch niet mogen. Ik heb vroeger ook stevig gefeest, maar nooit iets stuk gemaakt.”

VERSCHILLENDE PLAATSEN
Opmerkelijk is dat de feiten zich op verschillende plaatsen hebben voorgedaan. “Soms kan je het traject volgen dat de vandalen hebben afgelegd”, weet burgemeester Heremans. “Hier is die logica er niet. Als je vanuit het centrum door Boeyendaal trekt, kom je in principe niet meer op de Itegemse Steenweg of Uilenberg. De vernielingen waren ook her en der en niet systematisch aangebracht.”

OPROEP
Het gemeentebestuur heeft inwoners die schade hebben opgelopen via de sociale media opgeroepen om foto’s te maken en ook aangifte te doen bij de lokale politie. “Zo kunnen we het geheel in kaart brengen. Dit hoort absoluut niet bij carnaval”, besluit de burgemeester nog.
Gunter Nevelsteen, voorzitter van Peer Stoet sluit zich hierbij aan. “We nemen volop onze verantwoordelijkheid tijdens het bal maar zodra de feestvierders daar vertrekken, hebben wij er geen controle meer over”, zegt hij. (Bron: Het Nieuwsblad)

Geen opmerkingen: